Τι σημαίνει στις συσκευασίες τροφίμων το “ανάλωση κατά προτίμηση πριν από..” και το “ημερομηνία λήξης”

Όπως όλοι γνωρίζουμε, σε όλα τα τρόφιμα αναγράφονται οι παραπάνω ενδείξεις. Ξέρεις όμως τι σημαίνουν και πόσο σημαντικές είναι για την υγεία σου?

Ας δούμε σε τι διαφέρει το “Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από” και το “ Ημερομηνία λήξης”.

Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από:

Όταν σε ένα προϊόν υπάρχει αυτή η ένδειξη, τότε δεν σημαίνει ότι το τρόφιμο αυτό απαγορεύεται να καταναλωθεί.

Η επισήμανση αφορά περισσότερο την ποιότητα του προϊόντος και δεν έχει να κάνει απαραίτητα με την ασφάλεια μας. Μετά την ημερομηνία αυτή ενδεχομένως το προϊόν να έχει χάσει τα αρώματα του, ή την γεμάτη γεύση του.

Το συγκεκριμένο τρόφιμο μπορεί να καταναλωθεί, υπό την προϋπόθεση ότι έχει φυλαχτεί σωστά, και ακολουθήθηκαν οι οδηγίες “αποθηκεύστε σε δροσερό και ξηρό μέρος” ή ”Διατηρείστε το στο ψυγείο μετά το άνοιγμα”» που ενδεχομένως αναφέρει στην συσκευασία.

CAN BEANS

Δείτε επίσης: Φαγητά που μπορείς να διατηρήσεις στην κατάψυξη και για πόσο διάστημα

Αν έχει παραμείνει το προϊόν στον ήλιο και σε θερμοκρασίες που μπορεί να το βλάψουν, αν έχει ανοιχτεί η συσκευασία, ή αν δεν έχει αποθηκευτεί σε ξηρό μέρος, τότε το προϊόν δεν πρέπει να καταναλωθεί μετά την ημερομηνία που αναγράφει.

Επίσης, να αποφεύγετε να καταναλώνετε αβγά μετά την ημερομηνία αυτή, γιατί υπάρχει κίνδυνος σαλμονέλας.

Ημερομηνία Λήξης:

Όταν ένα προϊόν αναγράφει ημερομηνία λήξης, είναι σαφές ότι σε καμία περίπτωση αυτό το τρόφιμο δεν μπορεί να καταναλωθεί πέρα από την συγκεκριμένη ημερομηνία. Μετά το πέρας της ημερομηνίας που αναγράφεται, είναι επικίνδυνο για την υγεία, και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα αν καταναλωθεί.

Μετά την λήξη του, ένα προϊόν , σύμφωνα με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων της Μεγάλης Βρετανίας, δεν πρέπει να καταναλωθεί, να μαγειρευτεί, αλλά ούτε και να καταψυχθεί!

TUNA CAN

Αν καταψύξουμε το προϊόν πριν από την ημερομηνία λήξης του, τότε επιμηκύνουμε τον χρόνο ζωής του και πέρα από την ημερομηνία λήξης.

Αν ο καταψύκτης σας λειτουργεί σωστά στους -18C τα τρόφιμα είναι ασφαλή για κατανάλωση.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, μετά την κατάψυξη του προϊόντος για 3 – 6 μήνες, αλλοιώνεται η ποιότητα του, και φυσικά χάνεται και η θρεπτική του αξία.

Σε κάθε περίπτωση, όταν καταψύχετε ένα προϊόν, να μην ξεχνάτε να αναγράφετε την ημερομηνία που το καταψύξατε.

 

Μαρία Κωνσταντινίδου

Δείτε επίσης: Μάθε να συγχωρείς τους άλλους. Η συγχώρεση είναι εξαγνισμός.

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook , έλα στην ομάδα μας Woman_m και ακολούθησε μας στο Instagram γιατί το megeia σε πάει παντού!

Από την ίδια κατηγορία

Παρόμοια Άρθρα