Ορειβατικοί και πεζοπορικοί σύλλογοι της Αττική για εξορμήσεις στη φύση

 

Σπάνια χλωρίδα και πλούσια πανίδα, εικόνες που αξίζει να τις θαυμάσουμε και να τις κρατήσουμε στη μνήμη μας. Ιδιαίτερα η ελληνική χλωρίδα εκρήγνυται σε μέρη από τα οποία λείπει η παρουσία του ανθρώπου και σε σχέση με την έκταση της χώρας είναι η πλουσιότερη στην Ευρώπη.

Περιλαμβάνει τουλάχιστον 6.500 είδη και φυτών, από τα οποία σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης τα 1.150 δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο μέρος του πλανήτη.

Τα κίνητρα είναι δυνατά και εξηγούν την επιστροφή του κόσμου στη φύση. Η ζωή στο αστικό τοπίο στερείται χρώματος και οξυγόνου κι έτσι όλο και περισσότεροι στρέφονται στο άλλο, το πεζοπορικό. Και το πεζοπορικό τοπίο στην Ελλάδα είναι γεμάτο μυρωδιές και μαγεία.

Οι λάτρεις της φύσης έχουν στη διάθεσή τους ένα τεράστιο πεζοπορικό δίκτυο, αποτελούμενο από εθνικά μονοπάτια, τμήματα ευρωπαϊκών μονοπατιών μεγάλων αποστάσεων, όπως το Ε4 και το Ε6, πολλά σηματοδοτημένα μονοπάτια σε όλη τη χώρα, αλλά και πιστοποιημένες ευρωπαϊκές διαδρομές, όπως οι Andros Route και Menalon Trail.

Ας δούμε 10 ομίλους και συλλόγους στην Αθήνα που ασχολούνται με την πεζοπορία, την ορειβασία και την αναρρίχηση, για να εξερευνήσετε όλο αυτόν τον πλούτο οργανωμένα. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι η ιδανική λύση για αρχάριους αλλά και πιο έμπειρους φυσιολάτρες. Κάποιοι διαθέτουν σχολές για εκμάθηση και διοργανώνουν εξορμήσεις χαμηλού βαθμού δυσκολίας. Όσο για τους προχωρημένους, οι διαδρομές και οι εκδρομές είναι ατελείωτες για να διαλέξουν.

Αθηναϊκός Ορειβατικός Σύλλογος

Ο Αθηναϊκός Ορειβατικός Σύλλογος τρέχει μια σειρά σχολών, τόσο για αρχάριους όσο και αθλητές μεσαίου επιπέδου. Προσφέρει σχολές αναρρίχησης, αναρρίχησης βράχου και ορειβασίας, όλες πιστοποιημένες από τους αντίστοιχους φορείς. Διοργανώνει εξορμήσεις μεγάλης ποικιλίας, που περιλαμβάνουν από πεζοπορία σε βουνό μέχρι river-trekking και περιήγηση σε νησιά. Το πρόγραμμα είναι πλούσιο και υπάρχει κάτι για όλους, ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας και τον διαθέσιμο εξοπλισμό. Ο Σύλλογος οργανώνει και περιβαλλοντικές δράσεις όπως η συντήρηση μονοπατιών.

Δείτε επίσης: Να ταξιδεύεις οπωσδήποτε μια φορά τον χρόνο, τα ταξίδια κάνουν τη ζωή σου πιο ευτυχισμένη!

MAN WALKING

Φυσιολατρικός Όμιλος Πειραιώς

Ένας όμιλος-παππούς με τη σοφία του, αφού γεννήθηκε το 1927. Ιστορικά, τα μέλη του μετρούν μεγάλες ορειβατικές κατακτήσεις, αφού έχουν ανέβει μεταξύ άλλων το Μοντ Μπλαν ύψους 4.807μ, το Έλμπρους στον Καύκασο ύψους 5.633μ και την άγρια κορυφή Λένιν στο σοβιετικό οροπέδιο Παμίρ, η οποία στέκει στα 7.134 μέτρα. Σήμερα η περιπέτεια συνεχίζεται με ποικίλες οργανωμένες εκδρομές διαφόρων βαθμών δυσκολίας.

Φυσιολατρικός Όμιλος Νέας Ιωνίας

Με 450 ενεργά μέλη, ο Φυσιολατρικός Όμιλος της Νέας Ιωνίας έχει ευρεία δράση. Διοργανώνει εξορμήσεις, αθλητικές εκδηλώσεις και ταξίδια σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ πραγματοποιεί και δράσεις περιβαλλοντικές, όπως η δενδροφύτευση, πολιτιστικές, αλλά και ανθρωπιστικές όταν παρουσιάζεται ανάγκη.

WALKING ON THE MOUNTAINS

Ταξιδευτές

Οι Ταξιδευτές είναι ένας σύλλογος που διοργανώνει ολιγοήμερες εκδρομές και σύντομες εξορμήσεις, εστιάζοντας στην πεζοπορία, την ορειβασία και τις διαδρομές πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει πεζοπορικές διαδρομές, ποδηλατικούς γύρους, εξερεύνηση ακτών με sea kayak, ιππασία και πολλά άλλα. Συνδυάζει την εξερεύνηση της ελληνικής φύσης με τη φυσική άσκηση και την πολιτιστική ξενάγηση.

Πολιτιστικός Ορειβατικός Σύλλογος Φυλής

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Φυλής έχει ένα πλούσιο πρόγραμμα πεζοποριών, αναβάσεων και πολλών ακόμα φυσικών δραστηριοτήτων. Τρέχει μια σειρά από σχολές αναρρίχησης βράχου, ορειβασίας και canyoning για όλα τα επίπεδα. Αξιοποιεί τα πάμπολλα αναρριχητικά πεδία της περιοχής του, ενώ διαθέτει και πίστα αναρρίχησης στις εγκαταστάσεις του. Πραγματοποιεί προπονήσεις τοξοβολίας, με τους ερασιτέχνες αθλητές της να μετρούν και διακρίσεις. Τέλος, διοργανώνει περιβαλλοντικές δράσεις όπως καθαρισμό μονοπατιών, πυροφύλαξη και καθαρισμό δασών.

Δείτε επίσης: Super προορισμοί στην Ελλάδα για Φθινοπωρινά weekends

ROAD BETWEEN WOODS

Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας

Άλλος ένας σύλλογος που δραστηριοποιείται επάνω σε τρεις άξονες: την προστασία του περιβάλλοντος, την άθληση στη φύση και τη διάδοση του πολιτισμού. Οργανώνει εναλλακτικές εξορμήσεις και διακοπές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με βασική επιδίωξη να αναδειχθεί η ανάγκη για ένα διαφορετικό μοντέλο τουρισμού που σέβεται το φυσικό περιβάλλον. Οι εξορμήσεις περιλαμβάνουν μια σειρά δραστηριοτήτων, είτε φυσιολατρικών, όπως πεζοπορία, ορειβασία, κολύμβηση, καγιάκ, κάνιονινγκ και ράφτινγκ, είτε ενημερωτικών, όπως ξεναγήσεις σε ιστορικούς χώρους, μουσεία και μνημεία.

Βριλησσός Φυσιολατρική Κίνηση

Πλούσιο είναι και το πρόγραμμα του συλλόγου Βριλησσός, ο οποίος εστιάζει στη γνωριμία με την ελληνική φύση, στην εξοικείωση με τα αθλήματα της υπαίθρου και στην ανάπτυξη του φυσιολατρικού πνεύματος. Μεταξύ άλλων οργανώνει εξορμήσεις για ορειβασία, αναρρίχηση, ποδηλασία, χιονοδρομία και κατασκήνωση στο βουνό. Διαθέτει σχολές για αναρρίχηση, κάνιονινγκ και windsurf. Τα μέλη του συμμετέχουν και σε δράσεις για τη συντήρηση και τον καθαρισμό μονοπατιών.

Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης

Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης πραγματοποιεί μια ευρεία γκάμα δράσεων, εστιάζοντας κυρίως σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν στο περιβάλλον. Ουσιαστικά πρόκειται για περιβαλλοντική οργάνωση που επιδιώκει τη διατήρηση και την προστασία της φύσης βάσει στοχευμένων προγραμμάτων της, ασχολείται με την περιβαλλοντική εκπαίδευση, την οικολογική διαχείριση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα περιβάλλοντος.

Πηγή

Δείτε επίσης: Τα υπέροχα πράγματα που σου συμβαίνουν όταν έχεις αυτοεκτίμηση και αυτοσεβασμό

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook , έλα στην ομάδα μας Woman_m και ακολούθησε μας στο Instagram γιατί το megeia σε πάει παντού!

Από την ίδια κατηγορία

Παρόμοια Άρθρα