Μεγάλη Εβδομάδα: Ο συμβολισμός της κάθε ημέρας για την Χριστιανοσύνη

H Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά την Κυριακή των Βαΐων και τελειώνει το μεγάλο Σάββατο. Ονομάζεται Μεγάλη, καθώς έχουν συντελεστεί από τα σημαντικότερα γεγονότα της Χριστιανοσύνης, με αποκορύφωμα την Ανάσταση του Χριστού.

Η Εκκλησία για να μπορέσουν όσο δυνατόν περισσότεροι πιστοί να συμμετέχουν στις Ακολουθίες, επέτρεψε από το προηγούμενο βράδυ να ψάλλεται ο Όρθρος της επόμενης ημέρας. Για παράδειγμα, την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ, ψάλλεται ο Όρθρος της Μεγάλης Δευτέρας.

CROSS SKY

Κυριακή των Βαΐων

Η Κυριακή πριν το Πάσχα είναι αφιερωμένη στην ακολουθία του Νυμφίου. Με την ακολουθία του Νυμφίου θυμόμαστε την είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, όπου οι Ιουδαίοι Tον υποδέχθηκαν κρατώντας βάγια, δηλαδή κλαδιά φοίνικα και απλώνοντας στο έδαφος τα ρούχα τους.

Μεγάλη Δευτέρα

Η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωσήφ, υιού του Ιακώβ και στην άκαρπη συκιά, που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε.

Μεγάλη Τρίτη

Η Μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωμένη στην καταγγελία του Ιησού κατά των Τελώνων και των Φαρισαίων, καθώς και στην παραβολή των δέκα παρθένων. Την ίδια μέρα ψάλλεται και το τροπάριο της Κασσιανής.

CANDLE HANDS
Μεγάλη Τετάρτη

Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στην αμαρτωλή γυναίκας που μετανόησε, πίστεψε στο Χριστό και άλειψε τα πόδια του με μύρο.

Μεγάλη Πέμπτη

Η Μεγάλη Πέμπτη είναι η μέρα που γιορτάζεται ο Μυστικός Δείπνος του Ιησού Χριστού με τους 12 Αποστόλους και η προσευχή Του στην Γεθσημανή. Επίσης, είναι αφιερωμένη στην προδοσία του Ιούδα, τη σύλληψη του Ιησού και την ανάκριση από τον Άννα. Θυμόμαστε, επίσης, την άρνηση του Πέτρου ότι ξέρει τον Χριστό και την καταδίκη του Χριστού από τον Καϊάφα. Μεγάλη Πέμπτη ο Ιησούς, τελικά, σταυρώθηκε.

Μεγάλη Παρασκευή

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μέρα απόλυτου πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη. Είναι αφιερωμένη στην Αποκαθήλωση του Χριστού από τον σταυρό και η ταφή Του.

RED EGGS

Μεγάλο Σάββατο

Το Μεγάλο Σάββατο είναι η τελευταία μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας και της Μεγάλης Σαρακοστής. Είναι ημέρα  αφιερωμένη στη Ανάσταση του Χριστού.

 

πηγή

Από την ίδια κατηγορία

Παρόμοια Άρθρα