Κερδίσαμε τη μάχη των νοσοκομείων και τώρα η μάχη μεταφέρεται στην κοινότητα και αυτή είναι η πιο δύσκολη μάχη, επισημαίνουν οι ειδικοί, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την χαλάρωση και τις εικόνες συνωστισμού των τελευταίων ημερών.
Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι Αρχές ύστερα από τη μεγάλη αύξηση κρουσμάτων κοροναϊού που καταγράφηκε τις πρώτες μέρες του Ιουνίου και τις εικόνες συνωστισμού σε Μύκονο και άλλες περιοχές της χώρας.
Κυβέρνηση και επιστήμονες, ανησυχούν για τον εφησυχασμό και την χαλάρωση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, και επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους το… αυτονόητο: ότι δηλαδή ο φονικός ιός είναι ακόμα εδώ και απαιτείται προσοχή και τήρηση των κανόνων για να μην χάσουμε ό,τι έχουμε κερδίσει.
Ενόψει δε του επικείμενου ανοίγματος του τουρισμού στις 15 Ιουνίου, επανέρχονται τα σενάρια παρέμβασης με περιοριστικά μέτρα σε τοπικό επίπεδο, όπου κι αν χρειαστεί.
Ανοιχτό ενδεχόμενο επιβολής τοπικών lockdown
H κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να δράσει ανά πάσα στιγμή, και να προχωρήσει ακόμη και σε τοπικά lockdown, αν χρειαστεί.
Το πρωί της Τρίτης πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των ελέγχων και η λήψη πρόσθετων μέτρων σε τοπικό επίπεδο.
«Τα πρωτόκολλα προβλέπουν τι πρέπει να γίνει σε κάθε περίπτωση. Εμείς τρέχουμε αλγόριθμους σχεδόν κάθε μέρα. Υπάρχουν τα χειρότερα σενάρια που προβλέπουν και lockdown και τα πάντα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς μετά την τηλεδιάσκεψη.
«Από την πρώτη στιγμή σας έχω πει ότι στη διαχείριση μιας πανδημίας με τα χαρακτηριστικά αυτά υπάρχουν σενάρια τα οποία είναι είτε υπερτοπικού χαρακτήρα είτε εθνικού χαρακτήρα. Αυτή τη στιγμή έχουμε περάσει σε μια φάση στην οποία δεν συζητάμε ποτέ για οριζόντια σενάρια και πάντα μιλάμε για υπερτοπικού χαρακτήρα σενάρια», συμπλήρωσε ο κ. Χαρδαλιάς.
Ενδεικτικά εξάλλου, είναι τα όσα είπε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει όπου και όταν χρειαστεί», τονίζοντας πως «δεν πρόκειται να υπάρξει καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία».
«Ένα μήνα μετά την άρση του lockdown η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παραμένει καλή, δεν μας εφησυχάζει όμως. Δεν τελειώσαμε με τον κοροναϊό» είπε χαρακτηριστικά. Όπως υπογράμμισε, από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα έχουν γίνει 226.000 τεστ, με έμφαση σε περιοχές που έχουν επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, όπως για παράδειγμα η Ξάνθη.
Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας και σε ό,τι αφορά τις αφίξεις από το εξωτερικό, μέχρι τις 15 Ιουνίου η Ελλάδα εφαρμόζει καθολικά τεστ για όλες τις πτήσεις. Από τους εκτεταμένους αυτούς ελέγχους, εντοπίστηκαν 30 κρούσματα σε 1.300 τεστ διαφόρων πτήσεων από το εξωτερικό. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι παραμένει σε εγρήγορση και ετοιμάζεται για το επόμενο μεγάλο βήμα που είναι το άνοιγμα των εποχιακών καταλυμάτων και των πυλών της χώρας στους επισκέπτες της.
«Από τις 15 Ιουνίου, θα υποδεχόμαστε τουρίστες από αεροδρόμια που βρίσκονται στη λίστα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA), με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο. Από την ίδια μέρα, πέρα από το αεροδρόμιο της Αθήνας επαναρχίζουν οι πτήσεις και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, ενώ από την 1η Ιουλίου ανοίγουν όλα τα αεροδρόμια της χώρας», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σε ερώτηση για το σενάριο επιβολής τοπικών lockdown, ο κ. Πέτσας απάντησε πως «υπάρχει μια ολόκληρη παλέτα ενεργειών με περιοριστικά μέτρα, δεν θα ήθελα να προκαταβάλλω καμία».
Χαλαρώσαμε….
«Δεν ξέρω αν έχει περάσει το πρώτο κύμα. Χαλαρώσαμε είναι αλήθεια, πήγαμε από το ένα άκρο στο άλλο» είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας και εξήγησε πως οι εικόνες 1000 ατόμων σε ένα μπαρ προκαλούν ανησυχία γιατί είναι πολύ δύσκολο, αν προκύψει εκεί κρούσμα, να κάνει κανείς ιχνηλάτηση σε τόσα πολλά άτομα.
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ στη συζήτηση με θέμα «Περιμένοντας το δεύτερο κύμα της πανδημίας» κατά τη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, δήλωσε πως έχει ξεκινήσει ξανά η καθημερινή ενημέρωση των πολιτών και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως αν οι πολίτες χαλαρώσουν τελείως τότε θα υπάρξει πρόβλημα.
Αντίθετα, είπε, ακόμα και αν μπει κάποιο κρούσμα από το εξωτερικό δεν θα δημιουργήσει θέμα αν τηρούνται οι αποστάσεις, αν οι πολίτες φορούν τις μάσκες όπου πρέπει και αν πλένουν συχνά τα χέρια τους. Δεν υπάρχει διασπορά του ιού είπε ο κ. Αρκουμανέας αλλά δεν πρέπει να χαλαρώσουμε, τόνισε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της συζήτησης.
«Υπάρχει ανησυχία για τα απροσδιόριστα κρούσματα κοροναϊού»
Μιλώντας στο MEGA ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, αναφέρθηκε στην κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων και πόσο αυτή θα έπρεπε να μας ανησυχεί
Ο κ. Δημόπουλος, αναφέρθηκε αρχικά στην έως τώρα διαχείριση της πανδημίας, ενώ τόνισε ότι ο ιός συνεχίζει να υπάρχει.
«Μέχρι πρόσφατα, ακόμα και σήμερα έχουμε πάει πολύ καλά. Κατά ένα μέρος η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων οφείλεται στον αυξημένο αριθμό ελέγχων.
Υπάρχει μια ανησυχία για περιπτώσεις που δεν μπορούν να συνδεθούν με συγκεκριμένες δομές αναγκαστικού συγχρωτισμού. Δημιουργεί μια εύλογη ανησυχία ο μεγάλος συγχρωτισμός που παρατηρήθηκε το τριήμερο, καθώς υπάρχουν οι ασυμπτωματικοί φορείς» υπογράμμισε.
«Είναι σωστές οι επιφυλάξεις. Τίποτα δεν είναι σίγουρο, θα πρέπει κανείς να βλέπει βδομάδα με τη βδομάδα. Ο ιός υπάρχει» σημείωσε.
Ερωτηθείς για τις έρευνες για το εμβόλιο ανέφερε πως: «όση πρόοδος και να υπάρχει σχετικά με το εμβόλιο χρειάζονται κάποιες προϋποθέσεις. Πρώτα το θέμα της ασφάλειας. Χρειάζονται έλεγχοι. Δεύτερο η αποτελεσματικότητα. Και τρίτο η δυνατότητα μαζικής παραγωγής σε αστρονομικά νούμερα. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα έχουμε το εμβόλιο».
«Τώρα είναι η πιο δύσκολη μάχη»
Ο Γιάννης Τούντας, Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, εμφανίστηκε βέβαιος πως το πρώτο κύμα έχει σβήσει στη χώρα μας και είναι δύσκολο να προβλέψουμε πότε θα έχουμε το δεύτερο κύμα.
«Δεν ξέρουμε τη διασπορά στη χώρα και δεν είμαστε σίγουροι για την έκταση της πανδημίας. Είναι πιθανό και να μην υπάρξει δεύτερο κύμα πανδημίας αλλά μόνο τοπικές εκρήξεις πανδημίας,» είπε ο κ. Τούντας, από τη συζήτηση στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Κερδίσαμε τη μάχη των νοσοκομείων και τώρα η μάχη μεταφέρεται στην κοινότητα και αυτή είναι η πιο δύσκολη μάχη, γιατί δεν έχουμε ένα αποτελεσματικό πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας, επισήμανε ο καθηγητής, εκφράζοντας την άποψη πως πρέπει στις τουριστικές περιοχές να καλυφθούν οπωσδήποτε τα κενά στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Ο Γιάννης Τούντας εξήγησε πως τα τελευταία 30 χρόνια υπάρχουν περισσότεροι ιοί γιατί παρατηρούμε μεγάλο συνωστισμό ανθρώπων που ζουν σε άθλιες συνθήκες και μεγάλες ομάδες πληθυσμού που μετακινούνται. Έχει υπάρξει τόνισε, διατάραξη της διατροφικής αλυσίδας, βρώση άγριων ζώων και εκτροφή κάτω από άθλιες συνθήκες. Όλα αυτά δημιουργούν ευνοϊκό περιβάλλον για μεταλλάξεις σε ιώσεις. Πρέπει τόνισε να ξαναδούμε τις σχέσεις του ανθρώπου με το οικοσύστημα.
Πότε θα γίνει lockdown
Τα τρία σημεία, τα οποία χρειάζονται περισσότερο προσοχή, τώρα με την αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού ανέφερε ο λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος, παρουσιάζοντας την σειρά με την οποία θα γίνουν τα lockdown αν ξεφύγει η κατάσταση.
Ειδικότερα ο λοιμωξιολόγος τόνισε πως πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά τα ορφανά κρούσματα, την ατομική ευθύνη και στη διαχείριση των πτήσεων και του τουρισμού.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο lockdown σε τοπικό επίπεδο ο κ. Γώγος εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι υπάρχουν τρία στάδια.
Το πρώτο είναι η «καραντίνα» σε ένα ξενοδοχείο
Το δεύτερο είναι οι περιορισμοί σε μια σειρά ξενοδοχείων (με τουρίστες από πτήση ή πτήσεις με κρούσματα)
Το τρίτο στάδιο είναι να μπει σε «καραντίνα» ένα ολόκληρο νησί
Αυτό το καλοκαίρι δεν πρέπει να στριμωχνόμαστε σε μπαρ και να χορεύουμε. Είμαι ο τελευταίος άνθρωπος που θα σπείρει φόβο και πανικό, όμως υπάρχει μια απίστευτη χαλάρωση. Οι μάσκες αραιώνουν τριγύρω, ακόμη και στο αεροδρόμιο ή στα ΜΜΜ κάποιοι δεν φορούν» προσέθεσε ο Χαράλαμπος Γώγος.
«Δέκα λεπτά επαφής με έναν θετικό σε απόσταση ενός μέτρου οδηγεί σε μετάδοση. Ας κρατήσουμε τις αποστάσεις ενός μέτρου. Ας έχουμε ένα καλοκαίρι λιγότερο ξέφρενο, πιο χαλαρό. Είμαστε έτοιμοι, το ΕΣΥ είναι καλύτερο από πριν, όλα θα πάνε καλά αν τηρηθούν τα μέτρα. Πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι γι’ αυτό.», κατέληξε.
Εστίες υπερμετάδοσης
Από την πλευρά του ο λοιμωξιολόγος και καθηγητής της Ιατρικής σχολής, Νίκος Σύψας, μιλώντας στο Star ζήτησε να μην υπάρξει πανικός αλλά ούτε και χαλάρωση η οποία φουντώνει στον κοροναϊό, ενώ τόνισε πως ακόμη και ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει τη ζημιά αν υπάρχει συνωστισμός.
«Τα κρούσματα τα οποία συσσωρεύτηκαν τις προηγούμενες ημέρες είχαν σχέση με τα ταξίδια, είχαν σχέση με την περιοχή της Ξάνθης όπου παρατηρήθηκαν φαινόμενα συνωστισμού. Επομένως οι δυο μεγάλοι παράγοντες που έχουμε για την επιδημία είναι ο συνωστισμός, ο συγχρωτισμός αλλά και τα εισαγόμενα κρούσματα λειτούργησαν στην περίπτωση αυτή» επεσήμανε ο κ. Σύψας.
«Τα κρούσματα αυτά μας υπενθυμίζουν ένα πράγμα. Πως η επιδημία είναι εδώ, δεν είναι fake news και μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιστρέψει. Και αυτό γιατί τις προηγούμενες ημέρες είχαμε δυστυχώς μια διάρρηξη της εμπιστοσύνης του κοινού στους επιστήμονες και στην πολιτική ηγεσία. Μια εμπιστοσύνη που υπήρχε στη διάρκεια του lockdown τον Μάρτιο και τον Απριλίου. Τώρα έπαψε να υπάρχει, πολλοί πιστεύουν πως είναι υπερβολικά μέτρα και πως ο κοροναϊός δεν υπάρχει στην Ελλάδα».
«Ο κοροναϊός όμως υπάρχει, είναι εδώ και ελπίζω να μην το πληρώσουμε ακριβά» ανέφερε ο κ. Σύψας.
Όσο για τον αν είναι εικόνες μετάδοσης τα όσα είδαμε στη Μύκονο και σε άλλα νησιά τόνισε πως «είναι ασφαλώς εστίες υπερμετάδοσης. Ένα άτομο σε αυτές τις συνθήκες συνωστισμού και συγχρωτισμού δεν μεταδίδει σε δυο ή τρεις αλλά σε δεκάδες άλλους και αυτοί με τη σειρά τους σε άλλους και να γίνει μια μεγάλη αλυσίδα και να έχουμε μεγάλη εισροή κρουσμάτων».
«Δυστυχώς ακόμη και ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει τη ζημιά. Πρέπει να κρατάμε τις αποστάσεις όσο και αυτό να είναι δύσκολο» είπε χαρακτηριστικά.
«Ο τουρισμός είναι κίνδυνος, δεν υπάρχει ασφαλής τουρισμός αλλά υπάρχει σχέδιο ώστε τα εισαγόμενα κρούσματα να εντοπίζονται γρήγορα, να απομονώνονται γρήγορα και να γίνεται η ιχνηλάτηση και η απομόνωση των επαφών. Με το σχέδιο αυτό πιστεύω πως δεν θα υπάρχει σημαντικό πρόβλημα από τον τουρισμό».
Όσο για το αν ο κοροναϊός επηρεάζεται από τις υψηλές θερμοκρασίες ο κ. Σύψας τόνισε πως καμία θερμοκρασία δεν πρόκειται να σταματήσει την επιδημία όταν υπάρχει συνωστισμός όπως είδαμε στη Μύκονο και σε άλλα νησιά της Ελλάδας.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook , έλα στην ομάδα μας Woman_m και ακολούθησε μας στο Instagram γιατί το megeia σε πάει παντού!