Κάστανα.. Η Super Χειμωνιάτικη υπερτροφή.. (συνταγή για κάστανα στιφάδο)

Published by Megeia on

ΚΑΣΤΑΝΑ

Η Super Χειμωνιάτικη υπερτροφή: Κάστανα! (Συνταγή για κάστανα στιφάδο)

Τα κάστανα είναι μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή με πολλά οφέλη για την υγεία.

Είναι καλή πηγή πρωτεϊνών και υδατανθράκων, και παρόλο που έχουν αρκετές θερμίδες, καλό είναι να τα εντάξουμε στο διαιτολόγιο μας.

Στην Ελλάδα, καστανιές ευδοκιμούν στη Μακεδονία, και στη Θεσσαλία. Επίσης, στις ορεινές περιοχές της Λέσβου και της Κρήτης. Τα βρίσκουμε από το Σεπτέμβρη, μέχρι το Δεκέμβρη.

– Περιέχουν 48% νερό και έχουν τα λιγότερα λιπαρά από όλους τους ξηρούς καρπούς.

– Τα κύρια λιπαρά οξέα του κάστανου είναι το λινελαϊκό και το λινολενικό οξύ, δηλαδή τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, που προστατεύουν την καρδιά.

– Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

– Αποτελούν καλή πηγή καλίου.

– Είναι πλούσια σε μέταλλα και βιταμίνες.

– Τα κάστανα δεν περιέχουν γλουτένη και μπορούν να καταναλώνονται ελεύθερα από όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη και πάσχουν από κοιλιοκάκη.

– Περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, παρά το γεγονός ότι από διατροφικής άποψης, είναι παρόμοια με άλλες αμυλώδεις τροφές όπως π.χ η πατάτα.

– Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.

– Eίναι πλούσια σε φυλλικό οξύ. 100 γραμμάρια κάστανα παρέχουν το 15,5% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

– Περιέχουν σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φωσφόρο και ψευδάργυρο.

– Έχουν υψηλή περιεκτικότητα στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

 

Γευστική πρόταση με κάστανα

ΚΑΣΤΑΝΑ ΣΤΙΦΑΔΟ

Κάστανα στιφάδο

Υλικά:

1 κιλό κάστανα

1 κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο

3 σκελίδες σκόρδο

½ ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο

½ ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί

3 μεγάλες ντομάτες τριμμένες

1 κουταλάκι πελτέ ντομάτα

Αλάτι, πιπέρι

1 ξύλο κανέλας,

4-5 μοσχοκάρφια

2 φύλλα δάφνης

Νερό

Εκτέλεση:

Με ένα μαχαίρι χαράζουμε τα κάστανα και τα βάζουμε στον φούρνο για λίγο σε δυνατή φωτιά, για να μπορούμε να τα καθαρίσουμε πιο εύκολα.

Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Σβήνουμε με κρασί.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε τα κάστανα, τα τσιγαρίζουμε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, και μετά ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα, τον πελτέ, αλάτι και τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι σχεδόν να τα σκεπάσει, και μόλις πάρει το φαγητό μας βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και το αφήνουμε να μαγειρευτεί. Ανακατεύουμε ανά διαστήματα προσεκτικά. Μόλις η σάλτσα δέσει, το φαγητό μας είναι έτοιμο.

Σειρά έχουν τα κάστανα, που τα αφήνουμε λίγο να τσιγαριστούν με τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε με την τριμμένη ντομάτα, τον πελτέ, αλάτι και τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε νερό σχεδόν να τα σκεπάσει και, μόλις πάρει βράση το φαγητό μας, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε καρτερικά να σιγομαγειρευτεί, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε νερό. Μόλις η σάλτσα δέσει, το φαγητό μας είναι έτοιμο.

Σερβίρετε με μπόλικο ζουμάκι και φρέσκο ζυμωτό ψωμί.

Καλή σας όρεξη!

maggie

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *