Κ.Ο.Κ: Υποχρεωτικό το παιδικό κάθισμα έως τα 12 στο αυτοκίνητο, τέλος τα παιδιά κάτω των 16 σε μηχανάκι

Τα παιδιά θα μπορούν να ανεβαίνουν σε μοτοσικλέτα από την ηλικία των δεκαέξι ετών και έπειτα. Αυτό θα έχει να κάνει τόσο για την ιδιότητα του οδηγού, όσο και για εκείνη του συνεπιβάτη. Από εκεί και πέρα, τα παιδιά που έχουν ηλικία δώδεκα ετών ή μικρότερη, θα πρέπει να κάθονται σε ειδικό κάθισμα στα αυτοκίνητα που επιβιβάζονται.

Αυτά είναι μερικά χρήσιμα σημεία του ΚΟΚ

Οφείλουν να τα γνωρίζουν οι γονείς-οδηγοί κατά τη διάρκεια των καθημερινών τους μετακινήσεων. Ειδικά, τώρα που έχουν αυξηθεί οι δραστηριότητες των παιδιών τους. Φυσικά, έχοντας πάντα ως γνώμονα την ασφαλή μετακίνηση των παιδιών τους.

KID WITH DAD AT THE MOTORCYCLE Ωστόσο, οι γονείς μπορεί να γίνουν οι καλύτεροι δάσκαλοι κυκλοφοριακής αγωγής για τα παιδιά τους. Αυτό αναφέρει εδώ και χρόνια το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς». Εκείνο επισημαίνει ότι τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 8 ετών, όταν διασχίζουν το δρόμο θα πρέπει να συνοδεύονται πάντα από κάποιον ενήλικο.

Δείτε επίσης: Τεστ αίματος ανιχνεύει 50 είδη καρκίνου πριν από τα συμπτώματα

Τονίζει και συμβουλεύει γονείς και μαθητές να φορούν ανοιχτόχρωμα ρούχα. Επιπλέον, να φορούν αθλητικά παπούτσια με αντανακλαστικά στοιχεία για να γίνονται ευκολότερα αντιληπτά κατά τις μετακινήσεις τους.

Καλό είναι επίσης να σχεδιάζεται από το σπίτι η πιο ασφαλής διαδρομή με την λιγότερη κίνηση και επικινδυνότητα. Τα παιδιά δεν πρέπει να διασχίζουν το δρόμο ανάμεσα από παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

KIDS AT THE CAR

Ο λόγος είναι ότι οι οδηγοί δεν μπορούν να τα διακρίνουν. Από εκεί και πέρα, η επιβίβαση και η αποβίβαση του παιδιού από το όχημα θα πρέπει να γίνεται πάντα από την πλευρά του πεζοδρομίου.

Αξίζει να επισημανθεί ότι έρευνες των αυτοκινητοβιομηχανιών κάνουν λόγο ότι για να κάνει κάποιος επιβάτης χρήση της ζώνης ασφαλείας θα πρέπει να είναι πάνω από 1,5 μ.

Επίσης η ψυχραιμία και η ευγένεια στο δρόμο αποτρέπει ατυχήματα. Επιπλέον, έχει ισχυρή επίδραση στην μετέπειτα οδηγική συμπεριφορά των παιδιών.

Δείτε επίσης: Μια μαμά μας εξηγεί τι είναι ο αυτισμός

Οι μετακινήσεις με τα σχολικά λεωφορεία πρέπει να γίνονται κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις. Ο οδηγός οφείλει να έχει σε άριστη κατάσταση το σχολικό λεωφορείο. Η συνοδός θα πρέπει να είναι πάντα σε ετοιμότητα να προσφέρει βοήθεια όταν χρειαστεί. Πάντα στο μυαλό των γονέων και των οδηγών που κινούνται κοντά σε σχολικές μονάδες πρέπει να είναι ότι στα παιδιά μέχρι 16 ετών δεν έχουν αναπτύξει πλήρως την όρασή τους, ενώ έχουν αδύναμη περιφερειακή όραση και αργή εστίαση των ματιών, ιδίως μέχρι τα οκτώ τους χρόνια.

Επίσης, δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως η ακοή και δυσκολεύονται να εντοπίσουν την κατεύθυνση των ήχων. Θα πρέπει όλοι οι οδηγοί να έχουν υπ’όψιν τους ότι τα παιδιά λόγω του χαμηλού τους ύψους δεν γίνονται εύκολα αντιληπτά όταν κινούνται ανάμεσα στα αυτοκίνητα ή όταν υπάρχουν φυσικά ψηλά εμπόδια.

Αξίζει να επισημανθεί ότι πάντα, αναφέρουν οι ειδικοί, τα παιδιά αντιγράφουν τους φίλους τους και έτσι πολλές φορές συμπεριφέρονται με μη ασφαλή τρόπο, όπως για παράδειγμα το σπρώξιμο.

Τέλος, οι γονείς θα πρέπει να μάθουν τα παιδιά τους να περνούν από τις διαβάσεις ή από τα φανάρια, να βρίσκουν την πιο ασφαλή διαδρομή από το σπίτι μέχρι και το σχολείο ή τις αθλητικές τους δραστηριότητες, όταν τα συνοδεύουν να τα κρατούν από το χέρι, να τα αφήνουν πάντα έξω από την πόρτα του σχολείου τους ή του γυμναστηρίου τους, ενώ στο σχόλασμα καλό είναι να μην βρίσκονται στο απέναντι πεζοδρόμιο.

Πηγή

Δείτε επίσης: Μην πετάτε τις φλούδες ροδιού: Πολλά οφέλη για την υγεία, το δέρμα, τα μαλλιά, το αδυνάτισμα

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook , έλα στην ομάδα μας Woman_m και ακολούθησε μας στο Instagram γιατί το megeia σε πάει παντού!

Από την ίδια κατηγορία

Παρόμοια Άρθρα