Η πρώτη χώρα «smoke-free» σε 4 χρόνια, και η γενιά που ποτέ δεν θα αγοράσει τσιγάρα

Το όριο ηλικίας πάνω από το οποίο θα επιτρέπεται το κάπνισμα θα αυξάνεται κάθε χρόνο που περνά
Να εξαλείψει το κάπνισμα από τη χώρα στοχεύει η Νέα Ζηλανδία, δημιουργώντας μία «smoke-free» γενιά.

Όσοι είναι από 14 ετών και κάτω σήμερα, δεν θα μπορέσουν ποτέ στη ζωή τους να αγοράσουν προϊόντα καπνού νόμιμα,  με βάση τον νόμο που περνά η κυβέρνηση. Το όριο ηλικίας πάνω από το οποίο θα επιτρέπεται το κάπνισμα θα αυξάνεται κάθε χρόνο που περνά.

«Είναι μία ιστορική ημέρα για την υγεία του λαού μας», είπε η υπουργός Υγείας, δρ Αΐσα Βεράλ.

A HAND WITH A CIGARETTE

H Νέα Ζηλανδία έχει θέσει ως στόχο να γίνει μία εντελώς «smoke-free» χώρα μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, για αυτό και εφαρμόζει και μία σειρά από άλλα μέτρα, που κάνουν το κάπνισμα μη προσβάσιμο και ακριβό.

Δείτε επίσης:  Οι Times προτείνουν 5 ελληνικά νησιά για διακοπές όλο το χρόνο

Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση μειώνει τη νόμιμη περιεκτικότητα νικοτίνης στα προϊόντα καπνού σε πολύ χαμηλά επίπεδα, περιορίζει τα μαγαζιά που μπορούν νόμιμα να πωλούν  τσιγάρα και αυξάνει τη χρηματοδότηση για υπηρεσίες κατά του εθισμού.

Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι νέοι άνθρωποι δεν θα αρχίσουν ποτέ να καπνίζουν, έτσι κάνουμε παράνομο το να πουλάς ή να προσφέρεις προϊόντα καπνού στους νέους.

Οι άνθρωποι που θα είναι κάτω των 14 ετών όταν τεθεί σε ισχύ ο νόμος, δεν θα μπορέσουν ποτέ να αγοράσουν νόμιμα καπνό», εξήγησε η Βεράλ.

Πάντως, το ποσοστό των καπνιστών βρίσκεται σε πτώση στη Νέα Ζηλανδία, αφού διαμορφώθηκε στο 11,6% το 2018, από 18% που ήταν μία δεκαετία νωρίτερα. Όμως παραμένει σαφώς υψηλότερο ανάμεσα στους Μαορί.

Εντούτοις, υπάρχουν ανησυχίες ότι τα νέα μέτρα ενδεχομένως να γυρίσουν μπούμερανγκ. Κάποιοι φοβούνται ότι οι καπνιστές θα αγοράζουν περισσότερα τσιγάρα για να αντισταθμίσουν τη μείωση της ποσότητας της νικοτίνης που αυτά περιέχουν. Και βέβαια, υπάρχουν προειδοποιήσεις για τη γιγάντωση της μαύρης αγοράς του καπνού.

Πάντως, η νομοθεσία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μέσα στο 2022, με τα όρια ηλικίας να ισχύουν από το 2023.

Πηγή money review

Δείτε επίσης:  Πως επιλέγουν σύντροφο άντρες και γυναίκες, ποιος ο ρόλος της μητέρας τους

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook , έλα στην ομάδα μας Woman_m και ακολούθησε μας στο Instagram γιατί το megeia σε πάει παντού

Από την ίδια κατηγορία

Παρόμοια Άρθρα