Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η εμμονή με την υγιεινή διατροφή είναι διαταραχή και λέγεται ορθορεξία. Τι συμβαίνει  όταν χαθεί ο έλεγχος και η υγιεινή διατροφή γίνει εμμονή?

Μπορεί να φαίνεται απίστευτο, αλλά ακόμα και η εμμονή με την υγιεινή διατροφή μπορεί να έχει εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία, τόσο ψυχολογικές όσο και σωματικές.

Η νευρική ορθορεξία (Orthorexia nervosa), όπως ονομάζεται η νέα διατροφική διαταραχή είναι κάτι περισσότερο από την προσκόλληση σε υγιεινές διατροφικές επιλογές. Μια ανασκόπηση των δημοσιευμένων ερευνών από όλο τον κόσμο σχετικά με την εν λόγω, όχι τόσο γνωστή, διαταραχή δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Appetite και αναδεικνύει τη σχέση της με άλλες διατροφικές και ψυχικές διαταραχές.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Τζένιφερ Μιλς, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Υόρκης του Τορόντο, τόνισε πως η νευρική ορθορεξία παρατηρείται όταν η προσπάθεια για υγιεινή διατροφή φθάνει την υπερβολή και χάνεται ο έλεγχος.

Είναι ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο τις γυναίκες, όπως πολλοί πιστεύουν, αλλά και τους άνδρες. Αν και η συγκεκριμένη διαταραχή δεν περιλαμβάνεται στα εγχειρίδια των ψυχικών διαταραχών, όπως οι άλλες διαταραχές διατροφής (π.χ. νευρική ανορεξία, βουλιμία κ.λπ.), υπάρχουν ορισμένα σημεία που τη διαχωρίζουν από την απλή τήρηση ενός υγιεινού προγράμματος διατροφής.

FOOD BOTTLES

Δείτε επίσης: Τέλος η τριχόπτωση! Μαλλιά υγιή και λαμπερά με αυτά τα 7 θαυματουργά αιθέρια έλαια.

Συγκεκριμένα, μπορεί τα άτομα που πάσχουν από νευρική ορθορεξία να αποφεύγουν τις ίδιες τροφές με εκείνους που απλά «προσέχουν» τη διατροφή τους (π.χ. συντηρητικά, αλάτι, ζάχαρη, λίπη, ζωικά προϊόντα, γενετικά τροποποιημένα κ.ά.), ξοδεύοντας υπερβολικά πολύ χρόνο και ενέργεια για την επιλογή των «κατάλληλων» τροφών.

Μερικοί, μάλιστα, μπορεί να περιορίσουν το διαιτολόγιό τους σε έναν πολύ μικρό αριθμό τροφών. Δεν ενδιαφέρονται τόσο να ελαχιστοποιήσουν τις προσλαμβανόμενες θερμίδες, όσο να επιλέξουν τα ποιοτικότερα προϊόντα.

Η διευθύντρια των προγραμμάτων της μη κερδοσκοπικής Εθνικής Ενωσης Διατροφικών Διαταραχών των ΗΠΑ, Λόρεν Σμόλαρ, παρατήρησε πως οι ορθορεκτικοί χρειάζονται πολύ χρόνο για να αποφασίσουν ποια προϊόντα θα αγοράσουν και εντέλει μπορεί να οδηγηθούν σε επικίνδυνες διατροφικές συνήθειες και ακραία απώλεια βάρους. Οι επιπτώσεις είναι ποικίλες. Οι «πάσχοντες» μπορεί να φθάσουν στο σημείο να μην μπορούν να φάνε τίποτα μη σπιτικό, αλλά και να απομονώνονται, καθώς δεν μπορούν να φάνε ούτε σε εστιατόρια, ούτε σε σπίτια άλλων, επειδή αμφισβητούν την ποιότητα της τροφής και τον τρόπο μαγειρέματος.

Πολλαπλοί παράγοντες

Οι παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση της διαταραχής είναι πολλαπλοί. Η αμεσότητα και η ποσότητα της ενημέρωσης λόγω και της εξάπλωσης των κοινωνικών δικτύων μπορεί να πυροδοτεί και να συντηρεί αυτούς τους φόβους. Οι χορτοφάγοι ή «βίγκαν», καθώς και τα άτομα με κακή αυτοεικόνα σώματος, κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν τη διαταραχή. Τέτοιες συμπεριφορές μπορεί επίσης να παρουσιαστούν ως σύμπτωμα ιδεοψυχαναγκαστικής ή άλλης αγχώδους διαταραχής.

Οι ερευνητές τονίζουν πως υπάρχουν πολλοί τρόποι να βοηθηθούν οι πάσχοντες. Η συζήτηση με έναν γιατρό μπορεί να είναι βοηθητική, ενώ η συνάντηση με έναν ψυχολόγο που ειδικεύεται σε διαταραχές άγχους, διατροφικές διαταραχές ή την εικόνα του σώματος, μπορεί επίσης να αποβεί χρήσιμη.

 

πηγη

Δείτε επίσης: Η θλίψη έρχεται για να σου πει ότι κάτι πρέπει ν’ αλλάξεις στη ζωή σου

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook , έλα στην ομάδα μας Woman_m και ακολούθησε μας στο Instagram γιατί το megeia σε πάει παντού!

Από την ίδια κατηγορία

Παρόμοια Άρθρα