Διακοπές και κορωνοϊός. Οδηγός επιβίωσης τι πρέπει να γνωρίζεις, τι απαγορεύεται

Με πλοίο, τρένο, ή αεροπλάνο, όποιο τρόπο κι αν έχετε σχεδιάσει να ταξιδέψετε, πρέπει να ενημερωθείτε για τα νέα μέτρα που επιβάλλει ο Κορονοϊός.

Πριν φύγετε για διακοπές, ακολουθήστε τις συστάσεις για να είμαστε όλοι ασφαλείς. Το φετινό καλοκαίρι ως γνωστόν βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Οφείλουμε να προσαρμοστούμε στα μέτρα για να αποφύγουμε την απειλή του Covid-19.

Οι διακοπές είναι πολύτιμες για όλους, είναι οι μέρες του χρόνου που θα ξεκουραστείτε, θα χαλαρώσετε, μακριά από έγνοιες και σκοτούρες.

Το ταξίδι φέτος, ανάλογα με το μέσο που έχετε επιλέξει να ταξιδέψετε, αποτελεί πρόκληση.

Αρχικά, να ενημερωθείτε για τα κρούσματα που υπάρχουν στον προορισμό που έχετε σχεδιάσει να πάτε.

Αποφύγετε την κοντινή επαφή με τον κόσμο, τηρείστε τις αποστάσεις του 1,5 μέτρου.

Ταξίδι με πλοίο

CHAIRS SHIP

Για το ταξίδι με πλοίο, όλοι οι επιβάτες είναι υποχρεωμένοι να έχουν μαζί τους εκτός από το εισιτήριο, και ταυτότητα ή διαβατήριο. Επιπλέον, συμπληρωμένο το ειδικό ερωτηματολόγιο που θα προμηθευτείτε από τα ταξιδιωτικά πρακτορεία, τις ακτοπλοϊκές εταιρείες και την επίσημη σελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας. Και φυσικά, η μάσκα είναι υποχρεωτική σε όλη την διάρκεια του ταξιδιού στους κοινόχρηστους χώρους.

Στα λιμάνια, πραγματοποιούνται έλεγχοι για τυχόν συμπτώματα του ιού – θερμομέτρηση και έλεγχος του εντύπου αξιολόγησης υγείας.

Αν παρουσιάζετε πυρετό, δεν θα σας επιτραπεί η είσοδος στο πλοίο. Να είστε στο λιμάνι εγκαίρως – τουλάχιστον 1 ώρα πριν – καθώς ο έλεγχος είναι χρονοβόρος. Οι καμπίνες χρησιμοποιούνται ανά 1 άτομο, ή ανά 4 σε περίπτωση συγγενών πρώτου βαθμού, ή ΑΜΕΑ με τον συνοδό τους.

Ταξίδι με τρένο

MAN STATION

Δείτε επίσης: Θαλασσοθεραπεία: Οι θεραπευτικές επιδράσεις του θαλασσινού νερού στην υγεία μας

Για την αποφυγή συνωστισμού στους σταθμούς, συνιστάται η κράτηση θέσης μέσω διαδικτύου. Σε τρένα και σταθμούς πρέπει να υπάρχουν αρκετές προμήθειες σε μάσκες, γάντια μιας χρήσης, καθώς και σαπούνια και απολυμαντικά. Σε περίπτωση που κάποιος παρουσιάσει συμπτώματα, οδηγείται σε ξεχωριστό βαγόνι για απομόνωση. Επιπλέον, στον ασθενή παρέχεται ξεχωριστή τουαλέτα. Η αποβίβαση και η μεταφορά του ασθενούς σε ιατρική μονάδα θα αποφασίζεται κατά περίπτωση.

Ταξίδι με λεωφορείο

WOMAN TRIP

Ισχύουν περίπου τα ίδια όπως το ταξίδι με τρένο. Μέχρι στιγμής, ο ο μέγιστος αριθμός επιβατών στα λεωφορεία είναι στο 65% της πληρότητας.

Ταξίδι με αεροπλάνο

AEROPLANE SUNSET

Σε όλα τα ελληνικά αεροδρόμια τηρούνται μέτρα όπως παρακολούθηση των πτήσεων παρουσία γιατρών και άλλου προσωπικού έκτακτης ανάγκης, αλλά και παροχή πληροφοριακού υλικού με στόχο την μεγαλύτερη ενημέρωση. Συνιστάται η χρήση μάσκας από τους ταξιδιώτες αλλά και τους εργαζόμενους – εκτός και αν πρόκειται για παιδιά κάτω των 6 ετών ή άτομα με αναπνευστικά προβλήματα. Η τήρηση των κανόνων υγιεινής καθώς και η τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας. Κατά την διάρκεια της πτήσης απαγορεύεται ο συνωστισμός στον διάδρομο. Σε περίπτωση κρούσματος κατά την διάρκεια της πτήσης, ο ΕΟΔΥ συνιστά απομόνωση του ατόμου σε απόσταση 2 μέτρων. Στο αεροδρόμιο, ο ασθενής, οδηγείται απευθείας στο ιατρείο για να εξεταστεί.

Τα μέτρα για τις πισίνες και τις παραλίες:

WOMAN TOURIST

Όσον αφορά τις πισίνες, όσο η χημική επεξεργασία του νερού είναι επαρκής και σωστή, δεν κινδυνεύουμε να κολλήσουμε τον ιό. Φυσικά, τηρούμε τις αποστάσεις ασφαλείας, και απολυμαίνουμε τις ξαπλώστρες μας.

Από όσο μέχρι τώρα γνωρίζουμε, ο ιός δεν μεταδίδεται στην θάλασσα. Παρ’ όλα αυτά, καλό θα είναι να τηρούνται οι αποστάσεις των 2 μέτρων ακόμα και μέσα στην θάλασσα. Βγαίνοντας από το νερό, συνιστάται να απολυμαίνουμε πάλι τις ξαπλώστρες και το τραπεζάκι που χρησιμοποιούμε. Επίσης, να έχουμε τις ατομικές μας πετσέτες.

 

Νάνσυ Οικονόμου

Δείτε επίσης: Έχεις μαύρους κύκλους? Δες πως θα τους αντιμετωπίσεις με 8 απλές κινήσεις

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook , έλα στην ομάδα μας Woman_m και ακολούθησε μας στο Instagram γιατί το megeia σε πάει παντού!

Από την ίδια κατηγορία

Παρόμοια Άρθρα