Τι είναι το Σπλαχνικό Λίπος και πως μπορούμε να το μειώσουμε

Με τα σύγχρονα μηχανήματα λιπομέτρησης που διαθέτουμε πλέον μπορούμε εύκολα να μετρήσουμε το σπλαχνικό λίπος του εξεταζόμενου με ακρίβεια.

Τι είναι όμως το σπλαχνικό λίπος;

Σπλαχνικό είναι το λίπος που συσσωρεύεται εσωτερικά στην περιοχή της κοιλιάς , γύρω από ζωτικά όργανα όπως το συκώτι , η καρδιά και άλλα.
Η συσσώρευση λίπους με την μορφή σπλαχνικού, είναι αυτή που επιβαρύνει περισσότερο την υγεία μας και δημιουργεί την προδιάθεση για καρδιαγγειακά νοσήματα , σακχαρώδη διαβήτη κ.α.

σπλαχνικο λιπος

Τί ευνοεί αυτή την αύξηση;

• Η έλλειψη άσκησης
• Η μείωση της φυσικής δραστηριότητας
• Η έντονη συναισθηματική φόρτιση και
• Οι κακές διατροφικές συνήθειες.
Στην περίοδο της καραντίνας παρατηρούμε διαφοροποίηση στη σύσταση της διατροφής ολόκληρης της οικογένειας, υπάρχει περισσότερος χρόνος για μαγείρεμα και αξιοποιείται με μαγείρεμα περισσότερο πολύπλοκων και θερμιδογόνων φαγητών όπως οι πίτες και τα γλυκά .
Αυξάνεται γενικά η κατανάλωση τροφής σε σχέση με την φυσική δραστηριότητα, δηλαδή τρώμε περισσότερο από αυτό που «καίμε».
Η κατανάλωση ζωικών λιπαρών και ζάχαρης είναι αυξημένη ενώ παρατηρείται μείωση στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Εντοπίζοντας τους παράγοντες που οδηγούν στην αυξημένη αποθήκευση λίπους μπορούμε να τους αλλάξουμε με λίγες τροποποιήσεις στην καθημερινότητά μας:

FRUITS AND SALAD

• Τις ώρες της ημέρας που η θερμοκρασία αυξάνετε βγαίνουμε τουλάχιστον για 1 ώρα περπάτημα .
• Αυξάνουμε τη δραστηριότητα και μέσα στο σπίτι αποφεύγοντας να καθόμαστε πολλές ώρες στον υπολογιστή και την τηλεόραση. Επιλέγουμε προγράμματα με γυμναστική από το σπίτι , με τη συμβουλή ενός γυμναστή.
• Μαθαίνουμε να ξεχωρίζουμε τη συναισθηματική με την φυσιολογική πείνα. Η συναισθηματική πείνα έρχεται ξαφνικά και δυσκολευόμαστε να την ελέγξουμε ενώ η φυσιολογική πείνα έρχεται σταδιακά και μπορούμε να την ελέγξουμε .
• Επιλέγουμε τρόφιμα λιγότερο θερμιδογόνα , ακολουθούμε τους κανόνες της μεσογειακής διατροφής .
• Τρώμε κόκκινο κρέας 1 φορά στις 10 μέρες, κοτόπουλο 1 με 2 φορές την εβδομάδα, ψάρι 1 με 2 φορές , όσπρια και μαγειρεμένα λαχανικά όσο πιο συχνά μπορούμε καλύπτοντας 2 και 3 ημέρες την εβδομάδα.
• Καταναλώνουμε 2 με 3 φρούτα τη μέρα, σαλάτα με το μεσημεριανό γεύμα και χρησιμοποιούμε πάντα ελαιόλαδο σαν κύρια λιπαρή ουσία.
Αποφεύγουμε τη ζάχαρη και τα πολλά ζυμαρικά.

Μπορούμε να βελτιώσουμε την υγείας μας κάνοντας τα παραπάνω απλά βήματα και η διαφορά θα φανεί από την πρώτη μέρα!

 

Κυριακή Βασιλειάδου
Διατροφολόγος – Διαιτολόγος
Ειδικός στη μέτρηση Βασικού Μεταβολισμού

Διεύθυνση: Πλάτωνος 15 (Απέναντι από Ασκληπιό) Ξάνθη
Τηλέφωνο: 25410 72052
Κινητό: 6932 596130
Email : vasiliadoudiet@gmail.com
Facebook : Κυριακή Βασιλειάδου
Διαιτολογικό Γραφείο Κυριακή Βασιλειάδου

Instagram 

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook , έλα στην ομάδα μας Woman_m και ακολούθησε μας στο Instagram γιατί το megeia σε πάει παντού!

Από την ίδια κατηγορία

Παρόμοια Άρθρα