Η πανδημία του κορωνοϊού έχει μέχρι στιγμής οδηγήσει στον θάνατο περισσότερους από 80.000 ανθρώπους, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε ολόκληρο τον κόσμο να πλησιάζουν το 1,5 εκατομμύριο.
Δυστυχώς, όπως έχει αποδειχτεί, τα μέτρα προστασίας που ανακοίνωσαν τα Υπουργεία Υγείας ανά τον κόσμο το μόνο που μπορούν να καταφέρουν είναι να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού και όχι να τον εξαλείψουν. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μοναδική αποτελεσματική λύση είναι η δημιουργία ενός εμβολίου, με χιλιάδες επιστήμονες και 35 εταιρείες και ακαδημαϊκά ινστιτούτα να έχουν ριχτεί για τα καλά στη μάχη.
Τα καλά νέα είναι ότι οι δοκιμές για την παραγωγή του νέου αυτού εμβολίου ξεκίνησαν αμέσως μετά την ανάλυση της αλληλουχίας του γενετικού υλικού του Sars-CoV-2 ο οποίος προκαλεί τον φονικό ιό COVID-19 από τους Κινέζους επιστήμονες, τον περασμένο Ιανουάριο.
Τέσσερις εταιρείες έχουν ήδη προχωρήσει σε δοκιμές σε ζώα. Μεταξύ αυτών, η Moderna που εδρεύει στη Βοστώνη και η οποία βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο μελέτης του ιού MERS και η Novavax με έδρα το Μέριλαντ, με τις δοκιμές σε ανθρώπους να είναι προ των πυλών. Η τελευταία, έχει ήδη πάρει χρηματοδότηση ύψους 4,4 εκατομμυρίων δολαρίων από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό του Όσλο (Cepi) για τη δημιουργία του εμβολίου.
Κατά κοινή ομολογία, η επιστημονική κοινότητα πιάστηκε… στον ύπνο, καθώς μπορεί να ήταν προετοιμασμένη για πανδημία, όχι όμως οφειλόμενη σε κάποιον κορωνοϊό.
Μια πανδημία εποχιακής γρίπης θα ήταν σαφώς πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά πριν μετρήσουμε εκατοντάδες χιλιάδες θύματα. Με τον COVID-19, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά παρά το γεγονός πως μετράμε ήδη δύο φονικές πανδημίες οφειλόμενες σε κορωνοϊούς: Τον SARS (2002 – 2004, Κίνα) και τον MERS (2012, Σαουδική Αραβία).
Όπως αναφέρει ο Guardian, τότε, οι επιστήμονες είχαν μπει στη διαδικασία κλινικών μελετών για την κυκλοφορία των κατάλληλων εμβολίων, το γεγονός όμως ότι οι πανδημίες παρουσίασαν σημαντική ύφεση μέχρι που εξαλείφθηκαν, έκαναν τους επιδημιολόγους να αφήσουν τις δοκιμές στο συρτάρι.
Εμβόλιο για τον COVID-19: Οι τρεις φάσεις παραγωγής του
Οι επιστήμονες τονίζουν πως η δημιουργία εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό θα δώσει τέλος στην πανδημία, καθώς μόνο έτσι θα καταφέρουμε να αποκτήσουμε αντισώματα στον παθογόνο παράγοντα του ιού.
Οι κλινικές δοκιμές πραγματοποιούνται σε τρεις φάσεις, όπως συμβαίνει με όλα τα εμβόλια.
Φάση 1η
Συμμετέχουν μερικές δεκάδες υγιείς εθελοντές. Οι γιατροί εξετάζουν το κατά πόσο το εμβόλιο είναι ασφαλές, παρακολουθώντας τους εθελοντές για ανεπιθύμητες ενέργειες.
Φάση 2η
Συμμετέχουν αρκετές εκατοντάδες εθελοντές. Λαμβάνει χώρα σε μέρος του κόσμου που έχει πληγεί από την ασθένεια της οποίας το εμβόλιο ελέγχεται, προκειμένου να αποδειχθεί –ή όχι- η αποτελεσματικότητά του.
Φάση 3η
Ακολουθείται η ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε κατά την προηγούμενη φάση με τη διαφορά ότι οι εθελοντές ανέρχονται σε χιλιάδες.
Πότε θα κυκλοφορήσει
Πόσος χρόνος απαιτείται για τον πλήρη έλεγχο και την έγκριση των εμβολίων πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά; Μία δεκαετία ή και λίγο παραπάνω. Χρόνος, όμως, δεν υπάρχει σε τέτοιου είδους υγειονομικές κρίσεις.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, από τη μεριά του, σε επίσημες δηλώσεις του στον Λευκό Οίκο άσκησε πίεση στην επιστημονική κοινότητα προκειμένου το εμβόλιο του COVID-19 να είναι έτοιμο μέχρι τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου 2020, προθεσμία που οι ειδικοί θεωρούν απαγορευτική.
«Όπως οι περισσότεροι εμβολιολόγοι, έτσι κι εγώ, δεν πιστεύω ότι αυτό το εμβόλιο θα μπορούσε να είναι έτοιμο πριν το πέρας 18 μηνών», υποστηρίζει η Dr. Annelies Wilder-Smith, του London School of Hygiene and Tropical Medicine.
Σα να λέμε, ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, η πιο πιθανή ημερομηνία της κυκλοφορίας του εμβολίου είναι το Φθινόπωρο του 2021.
Αυτό που δεν έχει αποσαφινιστεί, είναι το πώς θα επιλέξουν οι κυβερνήσεις να διαθέσουν το εμβόλιο μετά την κυκλοφορία του, καθώς το πιθανότερο σενάριο είναι η ποσότητα παραγωγής του να μην επαρκεί για όλους τους πολίτες. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις (όπως συμβαίνει στη Βρετανία με την πανδημία της εποχιακής γρίπης) προτεραιότητα δίνεται στις ευπαθείς ομάδες, όπως είναι οι έχοντες χρόνια νοσήματα, οι ηλικιωμένοι και οι έγκυες γυναίκες…