Στη Σκωτία τα ταμπόν και οι σερβιέτες θα είναι πλέον δωρεάν

Μια μεγάλη νίκη πανηγυρίζουν αυτή την ώρα οι γυναίκες στη Σκωτία για τα προϊόντα περιόδου αφού από δω και πέρα αυτά, θα παρέχονται δωρεάν.

Η Σκωτία γίνεται έτσι η πρώτη χώρα που θα προσφέρει δωρεάν σερβιέτες και ταμπόν, προϊόντα που φορολογούνται ως είδη πολυτελείας.

Το κοινοβούλιο της Σκωτίας ενέκρινε την Τρίτη το νομοσχέδιο για τη διάθεση των εμμηνορροϊκών προϊόντων σε δημόσιους χώρους, όπως κοινοτικά κέντρα, φαρμακεία και κέντρα νεολαίας. Η Σκωτία προσέφερε ούτως ή άλλως δωρεάν σερβιέτες και ταμπόν στα σχολεία και τα πανεπιστήμια από το 2018.

Η δωρεάν διάθεση θα κοστίσει στο Εδιμβούργο περίπου 31,2 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

NAILS CREME CARE HEALTH

Η πρώτη ψηφοφορία πέρασε με 112 υπέρ, καμία ψήφο κατά και μία αποχής, ανέφερε το Reuters. Οδεύει τώρα στη δεύτερη φάση κατά τη διάρκεια της οποίας οι νομοθέτες μπορούν να προτείνουν τροποποιήσεις.

«Αλλάζουμε μια ολόκληρη κουλτούρα και είναι πραγματικά συναρπαστικό το γεγονός ότι χώρες σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν πολύ προσεκτικά για να δουν τι κάνουμε» ανέφερε ενθουσιασμένη η Μόνικα Λένον, βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, που έφερε στη Βουλή προς ψήφιση το νόμο.

Σε διεθνές επίπεδο, πολλοί ακτιβιστές εξέφρασαν την οργή τους σε πολιτικές που υποχρεώνουν τις γυναίκες να πληρώνουν συγκριτικά υψηλούς φόρους για αναγκαιότητες που δεν αναγνωρίζονται πάντοτε ως τέτοιες. Στη Σκωτία, μελέτη διαπίστωσε ότι 1 στις 4 γυναίκες σε σχολεία και πανεπιστήμια δεν είχαν πρόσβαση σε προϊόντα περιόδου προτού αυτά καταστούν δωρεάν για τους σπουδαστές.

Η E.Ε. δεσμεύτηκε να καταργήσει όλες τις απαιτήσεις φόρου επί των πωλήσεων για τα προϊόντα της περιόδου από το 2022. Θα εξαρτηθεί από τις μεμονωμένες χώρες μέλη να καθορίσουν πόσο θα φορολογήσουν τις σερβιέτες και τα ταμπόν

πηγη

Από την ίδια κατηγορία

Παρόμοια Άρθρα