Πειθαρχούν οι Έλληνες στα μέτρα κατά του κορονοϊού και εντυπωσιάζουν ακόμα και τους Times

Άρθρο των Times του Λονδίνου αναφέρεται εκτενώς στη στάση της Ελλάδας κατά τη δύσκολη περίοδο της νέας πανδημίας, που διανύουμε, επαινώντας τόσο την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στη λήψη μέτρων όσο και τη συνετή στάση των πολιτών στην τήρησή τους.

Το άρθρο εξαίρει την τόλμη που επέδειξε η κυβέρνηση, μέσα από τη θέσπιση αυστηρών μέτρων. Το κλείσιμο των σχολείων, των καταστημάτων και των ξενοδοχείων επιφέρει μια σειρά από συνέπειες στην κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα της χώρας και ο πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί στους φορολογουμένους ενίσχυση μέχρι και 10 δισεκατομμύρια ευρώ, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί μείωση των απωλειών.

SUNTAGMA GREECE

Η συμμόρφωση των Ελλήνων στα αυστηρά μέτρα της κυβέρνησης:

Ο συντάκτης των Times εκφράζει την έκπληξη του για την γρήγορη συμμόρφωση των Ελλήνων στα αυστηρά μέτρα, δεδομένου του εκρηκτικού τους χαρακτήρα αλλά και της δυσκολίας τους να πειθαρχούν σε κανόνες. Συγκεκριμένα αναφέρει πως «οι Έλληνες είναι δύσκολος λαός. Πάντα βρίσκουν μια δικαιολογία για να παραβιάζουν τους κανόνες, να αψηφούν τις προθεσμίες και να θέτουν το γενικό καλό σε δεύτερη μοίρα. Όμως με την κρίση του κορονοϊού στην Ευρώπη δείχνουν μια σπάνια και νηφάλια πλευρά στην απείθαρχη φύση τους».

Επίσης, το άρθρο εστιάζει ιδιαίτερα και στην προσαρμοστική διάθεση με την οποία ο ελληνικός λαός αφομοίωσε τη νέα πραγματικότητα: «Οι ουρές στις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό ήρεμες και κανονικές. Και περίπου 7 στους 10 Έλληνες, σύμφωνα με δημοσκόπηση που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, είναι κολλημένοι στις τηλεοράσεις τους κάθε βράδυ στις 6 μ.μ., παρακολουθώντας τον επικεφαλής υγείας του έθνους και τον συντονιστή εθνικής ασφάλειας να εκδίδουν ενημερώσεις και προειδοποιήσεις για τον ιό».

Κλειδί για την επιτυχία της Ελλάδας στη διαχείριση της παγκόσμιας κρίσης υγείας υπήρξε, σύμφωνα με τον συντάκτη των Times, η δυναμική στάση της κυβέρνησης κατά το ξεκίνημα των μέτρων. Πράγματι, αρχικά πολλά άτομα δεν είχαν συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα της κατάστασης και συνωστίζονταν στις παραλίες και στα πάρκα, ενισχύοντας τον κίνδυνο διασποράς του ιού αλλά η κυβέρνηση προχώρησε άμεσα στην απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσεων.

Το άρθρο σημειώνει πως η μακρά περίοδος της οικονομικής κρίσης που πέρασε η χώρα είχε ως αποτέλεσμα να αναπτύξει μια μεγαλύτερη αντοχή και ψυχραιμία στις αντιξοότητες. Χαρακτηριστικά αναφέρεται:«Αλλά ένα χρόνο μετά την έξοδο από μια εξαντλητική δεκαετή οικονομική κρίση που κατέστρεψε πάνω από 100.000 μικρές επιχειρήσεις και άφησε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους άνεργους, οι Έλληνες έχουν δημιουργήσει μια συλλογική ανοχή στις δυσκολίες».

SUN BLUE SKY

Τα θετικά αποτελέσματα των αυστηρών μέτρων:

Μέχρι στιγμής ο χρόνος κυλά υπέρ της Ελλάδας, καθώς τα μέτρα φαίνονται να αποδίδουν και όπως επισημαίνει και ο επικεφαλής της υγειονομικής επιτροπής κατά του κορονοϊού, Σωτήρης Τσιόρδας «τα πάμε καλά και πιθανότατα ξεφύγαμε από το σενάριο να μετατραπεί η Ελλάδα σε Ιταλία ή Ισπανία. Αλλά έχουμε ακόμα αρκετές κρίσιμες εβδομάδες μπροστά μας. Και πρέπει να παραμείνουμε σε αυτή την πορεία και να τηρήσουμε τους κανόνες».

Ο συντάκτης των Times τονίζει, επίσης, την καθολική αποδοχή που έτυχαν τα αυστηρά μέτρα από τον ελληνικό λαό καθώς, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, σχεδόν εννέα στους 10 ερωτηθέντες Έλληνες υποστηρίζουν τους σκληρούς περιορισμούς.

Η ώριμη στάση των Ελλήνων στην επείγουσα κατάσταση της πανδημίας εντυπωσιάζει τον διεθνή τύπο.

Ο δρόμος είναι, ακόμη, μακρύς αλλά αποτελεί γεγονός πως η τήρηση μιας υπεύθυνης και πειθαρχημένης στρατηγικής θα αποτελέσει το εχέγγυο για την ασφαλή μας έξοδο από τον άμεσο κίνδυνο.

 

πηγή

Από την ίδια κατηγορία

Παρόμοια Άρθρα