Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Μετροπόλιταν Όπερα: «Lockdown γκαλά» με σταρ της όπερας από τρεις ηπείρους σε live streaming

Το τετράωρης διάρκειας πρόγραμμα μεταδίδεται ζωντανά -και δωρεάν- από την ιστοσελίδα της MET.

Μπορεί τα γκαλά να θεωρούνται «συνηθισμένη υπόθεση» για έναν οργανισμό του διαμετρήματος και της ιστορίας της  Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης (με έτος ίδρυσης το 1883), αλλά η διοργάνωση ενός «lockdown γκαλά» εν μέσω πανδημίας με τη συμμετοχή των πιο γνωστών λυρικών τραγουδιστών του κόσμου είναι ακόμη και για τα δικά της μέτρα, χωρίς προηγούμενο.

Η Μετροπόλιταν Όπερας της Νέας Υόρκης παρουσιάζει το Σάββατο 25 Απριλίου, το διαδικτυακό «At-Home Gala» με 43 από τους πλέον επιφανείς συνεργάτες της. Οι καλλιτέχνες, που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα της ΜΕΤ,  θα τραγουδήσουν από το σπίτι τους, που στην προκειμένη περίπτωση, μεταφράζεται σε δεκαπέντε χώρες, τρεις ηπείρους και εννέα ζώνες ώρας: Από τη Μόσχα στη Μάλτα και από το Μπατόν Ρουζ της Λουιζιάνα στη Βαυαρία και όχι μόνο.
Το τετράωρης διάρκειας γκαλά θα μεταδοθεί ζωντανά -και δωρεάν- από την ιστοσελίδα της MET (στις 20:00, ώρα Ελλάδος), με οικοδεσπότες τον γενικό διευθυντή της, Πίτερ Γκελμπ, από το διαμέρισμα του στη Νέα Υόρκη και τον χαρισματικό Καναδό μαέστρο Γιανίκ Νεζέτ Σεγκέν από την οικία του στο Μόντρεαλ, ο οποίος εκτός από χρέη οικοδεσπότη, θα παίξει και πιάνο.
Οι καλλιτέχνες θα ερμηνεύσουν Μότσαρτ, Βέρντι, Ντονιτσέτι και θα φτάσουν σε όλο τον κόσμο σε πραγματικό χρόνο μέσω skype. Μεταξύ άλλων θα απολαύσουμε τους σούπερ σταρ τενόρους Γιόνας ΚάουφμανΡομπέρτο Αλάνια και Λόρενς Μπράουνλι, τον επίσης κορυφαίο Ουαλό μπασοβαρύτονο Μπριν Τέρφελ (που υπόσχεται να τραγουδήσει το τραγούδι – ύμνο της Μαχάλια Τζάκσον If I can help somebody), την Αμερικανίδα μέτζο-σοπράνο Τζέιμι Μπάρτον, τη Γερμανίδα σοπράνο Ντιάνα Ντάμραου και την επίσης, διάσημη Αμερικανίδα σοπράνο Ρενέ Φλέμινγκ (που έχουμε χαρεί και σε ευρύτερο ρεπερτόριο, πέραν του οπερατικού), ενώ αναμένεται να εμφανιστούν και γνωστά ζευγάρια από τον χώρο της όπερας, που το πιθανότερο είναι να τραγουδήσουν ντουέτο.

DON ARNOLD VIA GETTY IMAGES

Γιόνας Κάουφμαν

VCG VIA GETTY IMAGES

Ρενέ Φλέμινγκ

ROBBIE JACK VIA GETTY IMAGES

Ρομπέρτο Αλάνια

Ορισμένοι θα τραγουδήσουν a cappella, κάποιοι θα παίξουν οι ίδιοι πιάνο, ενώ, όπως έχει ανακοινωθεί ένας εξ αυτών θα συνοδεύεται από τον γείτονα του που θα παίζει ακορντέον.
Το μοναδικό προ-ηχογραφημένο μέρος αφορά την πολυπληθή χορωδία της ΜΕΤ, τα μέλη της οποίας έχουν ετοιμάσει -από το σπίτι τους, αλλά με τη βοήθεια της τεχνολογίας θα εμφανιστούν όλοι μαζί- το Va, Pensiero από τον Ναμπούκο του Βέρντι.
Μπορεί το «At-Home Gala»  να μεταδίδεται δωρεάν (θα παραμείνει στην ιστοσελίδα μέχρι την επομένη μέρα), εντάσσεται ωστόσο στην καμπάνια της Μετροπόλιταν Όπερα «The Voice Must Be Heard», που έχει σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για το μέλλον του οργανισμού.
Η ΜΕΤ βρίσκεται από το 2006 στην πρώτη γραμμή των ψηφιακών αναμεταδόσεων (η σειρά της Live in HD έχει άλλωστε βραβευθεί). Και παρότι σε αναστολή λειτουργίας από τις 12 Μαρτίου, επέδειξε εξαιρετικά αντανακλαστικά ξεκινώντας τις αναμεταδόσεις των παραστάσεων της, ήδη από τις 16 του ίδιου μήνα. Το «Nightly Met Opera Streams» μετράει μέχρι τώρα πάνω από 4 εκατομμύρια επισκέπτες.
Ο Πίτερ Γκελμπ έσπευσε να δηλώσει ότι, παρότι η ΜΕΤ είναι διάσημη για τις μεταδόσεις υψηλής ευκρίνειας, η μετάδοση του «At-Home Gala» θα είναι χαμηλότερης ποιότητας. Όπερα μέσω smartphones; Γιατί όχι; Στη δίνη μίας παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, με το μέλλον θολό και αναλογιζόμενοι την ουσία και τον συμβολισμό της διαδικτυακής αυτής «συναυλίας», μάλλον μικρή σημασία έχει.

πηγη

 

Από την ίδια κατηγορία

Παρόμοια Άρθρα