Κλιματιστικά και μετάδοση του Κοροναϊού: Που χρειάζεται προσοχή και γιατί, τι αναφέρουν νέες μελέτες.

Ο αέρας που βγαίνει από τα κλιματιστικά έχει πολύ σημαντικό ρόλο ως προς την εξάπλωση του Κορωναϊού σύμφωνα με επιστημονική κινέζικη έρευνα.

Σύμφωνα με τους New York Times, κινέζοι επιστήμονες δημοσιεύουν στο «Emerging Infectious Diseases» του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, ότι σύμφωνα με περιστατικό που συνέβη τον Ιανουάριο στη Γιουχάν, ηλικιωμένη μόλυνε κάποια άτομα σε εστιατόριο, σε μια μόνο κατεύθυνση όμως, σε αυτή που φυσούσε τον αέρα το κλιματιστικό.

AIR CONDITION

Έτσι, τα άτομα που κάθονταν προς αυτή την κατεύθυνση στο εστιατόριο μολύνθηκαν από τα σωματίδια αέρα που έβγαζε το κλιματιστικό από την ασυμπτωματική ηλικιωμένη, ενώ οι υπόλοιποι πελάτες που κάθονταν αλλού, όχι.

Μολύνθηκαν άτομα που κάθονταν στο ίδιο τραπέζι με την ηλικιωμένη, αλλά και άτομα που κάθονταν σε γειτονικά με αυτήν τραπέζια.

Τα σωματίδια του ιού δεν μεταδίδονται μόνο με το φτάρνισμα και τον βήχα καθώς φαίνεται, αλλά και με την αναπνοή και την ομιλία

Γνωρίζουν οι ειδικοί ότι αν κάποιος βρεθεί σε ένα εστιατόριο π.χ που υπάρχει ασυμπτωματικό μολυσμένο με τον ιό άτομο, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να κολλήσει κάποιος, εισπνέοντας τα μολυσμένα σωματίδια που βρίσκονται στον αέρα. Και φυσικά σε ένα εστιατόριο, για να μπορέσεις να φας, θα βγάλεις την μάσκα.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κύριος Τσιόδρας, ο οποίος είπε ότι τα αεροσταγονίδια μεταδίδονται ενδεχομένως και μέσω των κλιματιστικών σε κλειστούς χώρους, όπως π.χ τα εστιατόρια.

Όπως είπε, τα σταγονίδια αυτά πέφτουν στα δύο μέτρα και εξαφανίζεται ο ιός.

TABLES

Προέτρεψε να ανοίγουμε τα παράθυρα ώστε να αερίζεται καλά ο χώρος και να μην χρησιμοποιούμε κλιματιστικά ή να μην εισερχόμαστε σε κλειστούς χώρους όπου υπάρχουν αρκετά άτομα.

Επίσης, ο κύριος Τσιόδρας επισήμανε πως στην χώρα μας υπάρχουν ειδικές ομάδες που ερευνούν την σχέση που μπορεί να έχει η μετάδοση του Κορωναϊού από τα κλιματιστικά.

Ανέφερε πως σε κάποιες περιπτώσεις, όπου υπήρχε κρούσμα, στα κλιματιστικά βρέθηκαν ίχνη του ιού.

Σε κάθε περίπτωση, αναμένουμε τις εξελίξεις όπως είπε ο κύριος Τσιόδρας, και θα ενημερωθούμε εκτενέστερα για το ποια είναι η γραμμή που θα πρέπει να ακολουθήσουμε, μετά την σταδιακή άρση των μέτρων σε σχέση με τα κλιματιστικά.

Δημήτρης Θεοφανίδης

Από την ίδια κατηγορία

Παρόμοια Άρθρα