Ενώ η μητέρα του παλαιότερα έπασχε από καρκίνο
Tην δυνατότητα να γεννήσει ένα υγιέστατο μωρό είχε μια γυναίκα στην Γαλλία η οποία ωστόσο παλαιότερα είχε διαγνωστεί με καρκίνο. Το γεγονός θεωρείται καινοτομία στον χώρο της ιατρικής, καθώς τα ωάρια της συλλέχθηκαν και καταψύχθηκαν για να γονιμοποιηθούν πέντε χρόνια αργότερα.
Οι αρμόδιοι γιατροί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Antoine Béclère στην πόλη Κλαμαρτ κοντά στο Παρίσι τόνισαν πως ο μικρός Τζουλς, χαίρει άκρας υγείας και είναι το πρώτο βρέφος που γεννήθηκε μέσω της διαδικασίας αυτής.
«Δεν γνωρίζαμε καθόλου αν τα κατεψυγμένα ωάρια θα επιβιώσουν και θα διατηρήσουν την γονιμότητά τους φέρνοντας ένα μωρό στον κόσμο», δήλωσε ο Μιγκέλ Γκρίνμπεγκ, επικεφαλής της αναπαραγωγικής ιατρικής και συντήρησης γονιμότητας στο νοσοκομείο. «Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για όλους μας», συμπλήρωσε.
Η γυναίκα, το όνομα της οποίας δεν έχει γίνει γνωστό, είχε συζητήσει το ζήτημα αναφορικά με την κατάψυξη των ωαρίων της όταν επρόκειτο να ξεκινήσει μια σειρά χημειοθεραπειών για τον καρκίνο του μαστού στην ηλικία των 29.
Οι γιατροί που την παρακολουθούσαν την είχαν ενημερώσει πως τα φάρμακα που θα της χορηγούσαν θα έθεταν την γονιμότητά της σε κίνδυνο.
Οι επιστήμονες που στάθηκαν στο πλευρό της απέκλεισαν την τυπική μέθοδο εξωσωματικής γονιμοποίησης ανησυχώντας πως μπορεί αυτή να επιδεινώσει την κατάσταση του καρκίνου της.
Μια άλλη πρόταση που τέθηκε στην γυναίκα ήταν η κατάψυξη μερικών ωοθηκικών ιστών της και η επανεμφύτευσή τους όταν θα είχε αναρρώσει, εκείνη ωστόσο θεωρούσε πως η εν λόγω μέθοδος θα ήταν πολύ επεμβατική.
Ως εκ τούτου, η ασθενής αποφάσισε πως η καλύτερη λύση θα ήταν η ανάκτηση των ωαρίων της πρώιμης φάσης που βρίσκονταν στις ωοθήκες της.
Αυτά ωρίμασαν σε εργαστήριο για διάστημα μιας-δύο ημερών και στην συνέχεια πέρασαν μέσα από μια διαδικασία που παγώνει τα κύτταρα σε υγρό άζωτο ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες θραύσης των κρυστάλλων του πάγου.
Η γυναίκα ξεπέρασε τον καρκίνο, ωστόσο διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να μείνει έγκυος φυσιολογικά και επέστρεψε στο νοσοκομείο για να ζητήσει βοήθεια.
Η ομάδα του Γκρίνμπεργκ προχώρησε στην απόψυξη επτά κατεψυγμένων ωαρίων, έξι από τα οποία επιβίωσαν κατά την διαδικασία.
Στην συνέχεια γονιμοποιήθηκαν με συγκεκριμένη διαδικασία με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα υγιές έμβρυο.
Το αγοράκι γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου του 2019 όταν η γυναίκα ήταν 34 ετών.