Βρώσιμα φύκια: Τα πολύτιμα συστατικά, και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες

Όταν τα βλέπετε στη θάλασσα ή ίσως το τελευταίο πράγμα που σκέφτεστε είναι να τα φάτε. Όσοι όμως αγαπούν το  σούσι και τα sushi rolls, ξέρουν την αξία των βρώσιμων φυκιών.

Από την αρχαιότητα, αρκετοί λαοί χρησιμοποιούσαν τα φύκια στην διατροφή τους. Σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 20.000 είδη φυκιών, που ζουν σε γλυκά, αλμυρά και υφάλμυρα νερά.

Πρέπει να ξέρετε ότι δεν είναι βρώσιμα όλα τα είδη φυκιών

Τα βρώσιμα φύκια, αποτελούν μια εξαιρετική εναλλακτική πηγή πρωτεϊνης! Υπάρχουν περίπου 30 διαφορετικές κατηγορίες από βρώσιμα φύκια, οι οποίες χαρακτηρίζονται κυρίως από το χρώμα: καφέ, κόκκινο ή πράσινο.

GREEN SALAD

Όλα τα είδη φυκιών περιέχουν σημαντικές θρεπτικές ουσίες για τον οργανισμό μας, απαραίτητες για την καλή μας υγεία.

Kelp, kombu, wakame  dulse, nori, είναι μερικά που πιθανώς να γνωρίζετε. Στις ελληνικές θάλασσες υπάρχουν αρκετά είδη φυκιών.

Ποια είναι η διατροφική τους αξία

Είναι πλούσια σε ασβέστιο, χαλκό, ιώδιο, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο, σελήνιο, μολυβδαίνιο, ψευδάργυρο, βανάδιο, και βήτα καροτένιο.

Παράλληλα, περιέχουν πολλές βιταμίνες, μεταξύ των οποίων του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε και C, σημαντική ποσότητα βιταμίνης Κ

Δείτε επίσης: Πως θα καταλάβεις αν έχεις δυσανεξία στη γλουτένη

Έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιιική δράση

Έχουν αντιπηκτικές ιδιότητες

Βοηθούν στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στην σωστή λειτουργία της καρδιάς

Προστατεύουν από την οστεοπόρωση

Τονώνουν το ανοσοποιητικό

Προστατεύουν από τον καρκίνο του προστάτη, των πνευμόνων, του ήπατος και του μαστού

Κάνουν καλό στην όραση

Έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση

Δείτε επίσης: Τα αναρίθμητα οφέλη των φύλλων της συκιάς: Οι θεραπευτικές τους ιδιότητες και πως θα τα χρησιμοποιήσετε

Δρουν κατά της άνοιας

Ρυθμίζουν τον μεταβολισμό, και τον έλεγχο του βάρους

Περιέχουν λίγες θερμίδες, καθόλου λιπαρά, και μειώνουν την απορρόφηση του λίπους

Η κατανάλωση τους σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2

Μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης χρόνιων παθήσεων στα μάτια, συμπεριλαμβανομένης της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη

Πως να τα καταναλώσετε

Τα kelp θα τα βρείτε σε διάφορα είδη, συνήθως αποξηραμένο σε φύλλα, τα οποία τα προσθέτετε όπως είναι στο φαγητό κατά το μαγείρεμα ή μπορείτε να τα μουλιάσετε στο νερό. Υπάρχουν και σε νουντλς.Τα χρησιμοποιούνε και σε κόκους,σαν υποκατάστατο αλατιού. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ιώδιο.

Τα kombu χρησιμοποιούνται πολύ σε σούπες και σε ζωμούς

Τα wakame χρησιμοποιούνται στις σαλάτες, στις σούπες και σε πιάτα με ψάρια

Τα dulse χρησιμοποιούνται πολύ σε σούπες. Είναι πολύ καλή πηγή μαγνησίου και ασβεστίου και περιέχει λιγότερο ιώδιο από τα kombu

Τα nori είναι τα πιο τρυφερά φύκια και χρησιμοποιούνται στα sushi rolls

Ελληνικά φύκια:

Τα Ροδυμενία έχουν τραγανή σάρκα, και καταναλώνονται σαν σαλάτα, με λάδι και ξύδι. Επίσης, μαγειρεύονται με διάφορα θαλασσινά στην κατσαρόλα. Αν θέλετε να τα διατηρήσετε, μπορείτε σο ξύδι, όπως το τουρσί.

Στρομπύλια ή ανεμώνες της θάλασσας

Καταναλώνονται τηγανητά – αφού τα αλευρώσετε – και στην γεύση μοιάζουν με τα καλαμαράκια

Σαλάτα του γιαλού

Καταναλώνεται σαν σαλάτα με μπόλικο λεμόνι, αλλά χρησιμοποιείται και στην κακαβιά.

* Πριν από την κατανάλωση των φυκιών, σε κάθε περίπτωση, να ενημερώσετε τον ιατρό σας

 

Αγάπη Νικολάου

Δείτε επίσης: Ιθάκη: Το καταπράσινο νησί του Οδυσσέα, διαμάντι του Ιονίου

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook , έλα στην ομάδα μας Woman_m και ακολούθησε μας στο Instagram γιατί το megeia σε πάει παντού

Exit mobile version