Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024

Τα πολύτιμα Ω-3 λιπαρά οξέα: Μειώνουν  την ΔΕΠΥ στα παιδιά, είναι απαραίτητα για καλή υγεία. (Υπέροχη συνταγή με σολομό).

Τα ω3 λιπαρά οξέα είναι ένα είδος ακόρεστων λιπαρών. Είναι τα λεγόμενα “καλά” λιπαρά, και μας βοηθάνε να έχουμε καλή υγεία με τα πολλά οφέλη που παρέχουν στον οργανισμό μας.

Περιέχουν το α-λινολενικό οξύ (ALA) που το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει από μόνο του.
Οπότε πρέπει να το λαμβάνουμε μέσω της διατροφής.

Επίσης περιέχουν εικοσιδιεξαενοϊκό οξύ (DHA) και εικοσιπενταενοϊκό οξύ (EPA).

Δείτε επίσης:Χωρίς ζάχαρη, σπιτική λεμονάδα με τζίντζερ για να δώσεις γεύση στο καλοκαίρι σου

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι πλούσιοι σε ALA.

Τα ψάρια και τα θαλασσινά έχουν τα λιπαρά οξέα DHA και EPA.

Πρέπει να προσπαθούμε η διατροφή μας να έχει ποικιλία, για να λαμβάνουμε όλα τα είδη των λιπαρών οξέων.
Τα ω-3 αποτελούν ένα σημαντικό μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

Τι μας προσφέρουν τα ω-3 λιπαρά οξέα :

– Προστατεύουν την καρδιά και μειώνουν την αρτηριακή πίεση

– Προστατεύουν τις αρθρώσεις και βελτιώνουν την υγεία των οστών

– Μειώνουν την χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια

– Βελτιώνουν την μνήμη

– Μειώνουν το άγχος και τον κίνδυνο της κατάθλιψης

– Βελτιώνουν την υγεία των ματιών

– Έχουν αντικαρκινική δράση. Κυρίως σχετίζονται με τον καρκίνο του παχέως εντέρου, τον καρκίνο του προστάτη και τον καρκίνο του μαστού

– Μειώνουν τα συμπτώματα ΔΕΠΥ στα παιδιά

– Περιορίζουν τις κρίσεις άσθματος στα παιδιά

Ποιες τροφές περιέχουν Ω3 λιπαρά οξέα:

– Σολομός

– Σκουμπρί

– Σαρδέλες

– Γαρίδες

– Σπόροι Τσια

– Λιναρόσπορος

– Καρύδια

– Κόκκινα φασόλια

Γευστική πρόταση με Σολομό:

Δείτε επίσης: Θαλασσοθεραπεία: Οι θεραπευτικές επιδράσεις του θαλασσινού νερού στην υγεία μας

Σολομός στον ατμό με αρωματική σάλτσα μουστάρδας

Υλικά:
4 φιλέτα σολομού

1 – 2 φλιτζάνια νερό

Σάλτσα:

5 κουτ. Σούπας ψιλοκομμένο κόλιανδρο

5 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό

5 κουτ. γλυκού μουστάρδα Ντιζόν

5 κουτ. σούπας λευκό ξίδι

Αλάτι

Πιπέρι

Ελαιόλαδο

Πως θα το φτιάξετε:

Σε αντικολλητικό τηγάνι τοποθετούμε τα φιλέτα σολομού και σκεπάζουμε μέχρι την μέση με βραστό νερό. Προσθέτουμε το πιπέρι και αφήνουμε να βράσει για 5-6 λεπτά. Μέχρι το ψάρι να αλλάξει χρώμα.

Στο μπλέντερ χτυπάω την μουστάρδα με όλα τα υπόλοιπα υλικά, και προσθέτω λίγο νερό για να μην είναι πηχτή η σάλτσα.

Αφαιρώ από το τηγάνι τα φιλέτα σολομού, τα τοποθετώ σε πιάτο και τα περιχύνω με τη σάλτσα.

Πρόταση σερβιρίσματος:

Με βραστές πατατούλες και μια πλούσια πράσινη σαλάτα.

Καλή σας όρεξη!

 

Μαρία Κωνσταντινίδου

Δείτε επίσης: Πανεύκολη  light πίτσα για όσους προσέχουν την διατροφή τους! Η νόστιμη πίτσα που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook , έλα στην ομάδα μας Woman_m και ακολούθησε μας στο Instagram γιατί το megeia σε πάει παντού!

Exit mobile version