Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024

Προσέχεις σωστά τα δόντια σου? Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να πας στον οδοντίατρο.

Πρόσφατη έρευνα της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, ούτε ο 1 στους 100 Έλληνες ηλικίας από 35-44 ετών δεν έχει υγιή δόντια. Συγκεκριμένα, μόλις το 0,7% των ατόμων αυτής της ηλικιακής ομάδας έχει καλή στοματική κατάσταση. Παράλληλα, το πρόβλημα της στοματικής υγιεινής των Ελλήνων παρατηρείται και σε μικρότερες ηλικίες, καθώς τα 3 στα 5 παιδιά ηλικίας 5 ετών έχουν τερηδόνα.

Αυτό που πολλοί αγνοούν είναι ότι η καλή σωματική υγιεινή και η σωστή καθαριότητα των δοντιών σχετίζεται άμεσα με τη γενική υγεία του οργανισμού. Δεκάδες έρευνες έχουν συνδέσει την κακή στοματική υγιεινή με καρδιαγγειακά νοσήματα, λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, το διαβήτη, τη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, τον καρκίνο του στόματος, ακόμη και με την άνοια.

Όταν κάποιος έχει διατηρήσει την υγεία του και φυσικά και τη στοματική, οι δείκτες νοσηρότητας όλων των άλλων νοσημάτων όπως για παράδειγμα ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, είναι πολύ χαμηλότεροι” εξήγησε η οδοντίατρος Μαριλένα Τσιάκου από την οδοντιατρική κλινική Mr & Mrs Pearl.

Ποια είναι τα βασικά βήματα για να διατηρήσεις το στόμα και τα δόντια σου υγιή;
Η οδοντίατρος Μαριλένα Τσιάκου μας έδωσε κάποιες βασικές οδηγίες για το σωστό καθημερινό καθαρισμό, ώστε να προλάβουμε δυσάρεστες και επίπονες συνέπειες στα δόντια και σε όλο τον οργανισμό μας.

KID MOUTH

1. Καλό βούρτσισμα

Παρόλο που θεωρείται σχεδόν αυτονόητο το συχνό πλύσιμο των δοντιών, πολλοί το παραμελούν. Το ελάχιστο που πρέπει κάποιος να βουρτσίζει τα δόντια του είναι δύο φορές την ημέρα, μια το πρωί και μια το βράδυ πριν πέσει για ύπνο, ενώ το ιδανικό είναι τρεις φορές. Όμως, οι έρευνες δείχνουν ότι μόνο ο 1 στους 5 Έλληνες βουρτσίζει τα δόντια του δυο φορές την ημέρα.

“Η πλειοψηφία πρέπει να χρησιμοποιεί μέτρια οδοντόβουρτσα, πλην κάποιων ειδικών περιπτώσεων που χρειάζονται μαλακή. Η σκληρή είναι απαγορευτική.
Οι περισσότεροι λένε ότι πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας ένα λεπτό. Δεν είναι θέμα χρόνου. Είναι θέμα ποιότητας. Αλλά το ελάχιστο δυνατό είναι το ένα λεπτό.
Κατά το βούρτσισμα η οδοντόβουρτσα πρέπει να ακουμπάει και στα ούλα και στο δόντι και να προσπαθούμε να τη βάζουμε υπό γωνία, ώστε να μπαίνει η τρίχα της βούρτσας στη σχισμή που υπάρχει μεταξύ δοντιού και ούλου. Ξεκινάμε από τα πίσω δόντια.

Πρέπει να κάνουμε κυκλικές ταλαντευόμενες ήπιες και όχι με υπερβολική πίεση κινήσεις. Δεν εκτονονόμαστε στα δόντια μας. Επίσης, πρέπει να καθαρίζεται και η γλώσσα με την οδοντόβουρτσα” ανέφερε η οδοντίατρος της οδοντιατρικής κλινικής Mr & Mrs Pearl.

2. Μην παραβλέπεις το οδοντικό νήμα

Πάνω από τους μισούς Έλληνες δε χρησιμοποιούν οδοντικό νήμα, παρόλο που η σημαντικότητά του είναι αντίστοιχη του βουρτσίσματος. Τουλάχιστον μια φορά την ημέρα πρέπει να εφαρμόζεται οδοντικό νήμα. Δεν είναι πολυτέλεια, όπως πολλοί πιστεύουν.

Η Δρ.Μαριλένα Τσιάκου μας είπε όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για το οδοντικό νήμα.
“Οι μεταξύ των δοντιών επιφάνειες δεν μπορούν να καθαριστούν από την οδοντόβουρτσα. Εκεί έρχεται να δράσει το οδοντικό νήμα. Όμως, η χρήση του πρέπει να γίνεται με προσοχή.

Το νήμα δεν πρέπει απλώς να μπαινοβγαίνει στο μεσοδιάστημα των δύο δοντιών, αλλά πρέπει να αγκαλιάζει, να περιβάλλει την επιφάνεια του εκάστοτε δοντιού. Και όχι μόνο ένα πέρασμα και τέλος. Τουλάχιστον τρεις φορές στο κάθε δόντι”.

Δείτε επίσης: Έχεις μαύρους κύκλους? Δες πως θα τους αντιμετωπίσεις με 8 απλές κινήσεις

3. Το στοματικό διάλυμα έχει συμπληρωματική δράση

Πολλοί παραλείπουν να βουρτσίζουν τα δόντια τους και χρησιμοποιούν βιαστικά στοματικό διάλυμα, πιστεύοντας ότι έτσι θα σκοτώσουν τα μικρόβια. Όμως, κάνουν λάθος.  Το στοματικό διάλυμα δεν υποκαθιστά ούτε την οδοντόβουρτσα ούτε το οδοντικό νήμα. Προσφέρει απλώς δροσερή αναπνοή, δεν ενισχύει τη στοματική υγιεινή.

4. Τακτικός έλεγχος και επίσκεψη στον οδοντίατρο

Η επίσκεψη στον οδοντίατρο επιβάλλεται να γίνεται ανά έξι μήνες για το βαθύ οδοντιατρικό καθαρισμό, αλλά και να εντοπιστούν πιθανά σημάδια βλάβης των δοντιών και των ούλων.

Σε κάθε περίπτωση όμως, όλοι μας πρέπει να ελέγχουμε τα δόντια μας ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε αν εντοπίσουμε κάποια φθορά ή αλλαγή στη στοματική μας κατάσταση, να απευθυνθούμε εγκαίρως στο γιατρό.  Συγκεκριμένα, αν κάποιος δει στον καθρέφτη του ότι κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος τα ούλα του αιμορραγούν, αν νιώσει κάποιο πόνο, αν παρουσιάζει ευαισθησία στο κρύο και στο ζεστό, αν υπάρχει κινητικότητα των δοντιών ή αν κάποιο δόντι σπάσει πρέπει να επισκεφθεί τον οδοντίατρο σύντομα!

Κλείσε τον οδοντιατρικό σου έλεγχο στην κλινική Mr & Mrs Pearl, όπου τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής. Το κάθε ραντεβού απέχει από το επόμενο τουλάχιστον 15 λεπτά, ώστε να απολυμαίνεται ο χώρος.

Στους Mr & Mrs Pearl δίνεται επίσης, η δυνατότητα για συνεδρία μέσω Skype, ώστε να ελεγχθεί η στοματική κατάσταση και να διαπιστωθεί η σημαντικότητα κάθε περίπτωσης.

 

πηγή

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook , έλα στην ομάδα μας Woman_m και ακολούθησε μας στο Instagram γιατί το megeia σε πάει παντού!

Exit mobile version