Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024

Πεπόνι: Με λίγες θερμίδες, και πολλά οφέλη για την υγεία

Το πεπόνι θεωρείται από τα πιο νόστιμα φρούτα του καλοκαιριού, και όχι άδικα. Έχει υψηλή θέση στις προτιμήσεις όλων, λόγω της ιδιαίτερα γλυκιάς και δροσιστικής του γεύσης.

Είναι σημαντικό να το εντάξουμε στη διατροφή τόσο τη δική μας όσο και των παιδιών μας, μιας και τα θρεπτικά του συστατικά είναι τόσα πολλά και τα οφέλη του πλούσια για την καλή μας υγεία.

Eίναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και, C, καθώς και σε θειαμίνη, νιασίνη, Β6 και κάλιο, ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη.

Xάρη στις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που περιέχει το πεπόνι, είναι πολύ ωφέλιμο για την υγεία.

MELON IN A PLATE

Έχει ελάχιστες θερμίδες, μόνο 34 θερμίδες/100 gr

Προστατεύει την καρδιά

Περιέχει κάλιο και βιταμίνη C, που συμβάλλουν σημαντικά στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς, και βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Δείτε επίσης: Αλόη Βέρα: Το “θεϊκό” φυτό με τις απίστευτες ιδιότητες, και τις θεραπευτικές δράσεις

Βοηθά στην πέψη
Περιέχει διαλυτές και αδιάλυτες ίνες, που συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου, και δρουν κατά της δυσκοιλιότητας.

Γερά δόντια και οστά

Η βιταμίνη Α που περιέχει το πεπόνι, βοηθά στην όραση και την υγεία του αμφιβληστροειδούς. Επιπλέον, είναι απαραίτητη για υγιή οστά.

Βοηθά στην επούλωση των τραυμάτων

Η βιταμίνη C που περιέχει το πεπόνι, βοηθά στην επούλωση των πληγών.

Μειώνει την πίεση του αίματος και τη χοληστερόλη

Προστατεύει από διάφορους τύπους καρκίνου, καθώς περιέχει β-καροτίνη

Περιέχει αδενοσίνη, ουσία που υπάρχει στα μανιτάρια, τα κρεμμύδια και το σκόρδο, και έχει αντηπικτικές ιδιότητες

Έχει  διουρητική δράση

Δείτε επίσης:  Γαιδουράγκαθο για αποτοξίνωση, δυνατά οστά, καλή μνήμη, κ.α

Περιέχει φυτικές ίνες, ενώ έχει την ιδιότητα να φουσκώνει το στομάχι, οπότε συμβάλλει και στον έλεγχο του βάρους

Έχει αντιθρομβωτικές ιδιότητες

Περιέχει βιταμίνη Β6, που συντελεί στην καλύτερη πνευματική και ψυχολογική υγεία

Περιέχει νιασίνη, που βοηθά πολύ στην λιπόλυση

Το πεπόνι είναι ένα φρούτο νόστιμο, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, που μπορείτε να το καταναλώσετε μόνο του κομμένο σε φέτες, σε φρουτοσαλάτες, να συνδυαστεί με λεπτές φέτες αλλαντικών, με τυριά, ή ακόμα και με παγωτό.

Όσο πιο ώριμο είναι το πεπόνι τόσο μεγαλύτερα ποσοστά β-καροτίνης περιέχει. Από το άρωμα του θα αναγνωρίσετε την ωριμότητα ενός πεπονιού.

Δεν πρέπει να παραμένει κομμένο σε φέτες για πολλή ώρα γιατί η βιταμίνη C που περιέχει καταστρέφεται γρήγορα αν εκτεθεί στον αέρα.

 

Δήμητρα Αγγέλου

Δείτε επίσης: Η σημασία της αυτοβελτίωσης στη ζωής μας

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook , έλα στην ομάδα μας Woman_m και ακολούθησε μας στο Instagram γιατί το megeia σε πάει παντού!

Exit mobile version