Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024

Η απόλυτη συνταγή για πολίτικο μοσχομυριστό πεντανόστιμο τσουρέκι με ίνες

Ήρθε η εποχή που όλες οι νοικοκυρές ετοιμάζουν κουλούρια και τσουρέκια.

Υπάρχει ωραιότερη μυρωδιά από ένα μοσχοβολιστό λαχταριστό τσουρέκι?

Σας έχω εκπληκτική συνταγή για απίθανα πολίτικα τσουρέκια που θα μοσχομυρίσει όλο το σπίτι και θα σας ξετρελάνει η νοστιμιά τους!

SWEET BROWN
Τα υλικά που θα χρειαστείτε:

3 κιλά αλεύρι για τσουρέκια

10 αβγά

4 ποτήρια του νερού ζάχαρη

1 1/2 βιτάμ

1 φακελάκι μαστίχα Χίου

Δείτε επίσης: Πασχαλινά κουλουράκια εύκολα, τραγανά, μυρωδάτα και πολύ γευστικά!

2 κάψουλες βανίλιες

3 φακελάκια ξηρή μαγιά

1 κιλό γάλα

Χυμό και ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι

1/2 φακελάκι κακουλέ

1/2 φακελάκι μαχλέπι

1 κουταλιά της σούπας αλάτι

Τα υλικά όλα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου

Πως θα τα φτιάξετε:

Βήμα 1ο: Βγάλτε τα αβγά από το ψυγείο από το προηγούμενο βράδυ για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Ζυγίστε το αλεύρι και κοσκινίστε το. Στύψτε το πορτοκάλι. Συγκεντρώστε όλα τα υλικά στο πάγκο σας.

Βήμα 2ο: Σε ένα μπολ τοποθετούμε την μαγιά. Προσθέτουμε μισό ποτήρι από το γάλα χλιαρό (να αντέχει το μικρό μας δάχτυλο τη θερμοκρασία του, 30 – 35 βαθμούς κελσίου). Προσοχή, αν το γάλα είναι καυτό θα καταστρέψετε τη μαγιά. Διαλύουμε καλά τη μαγιά με το γάλα, να γίνει ένα  υγρό χωρίς γρομπαλάκια. Προσθέτουμε μια πρέζα ζάχαρη για να ενεργοποιηθούν τα ένζυμα της μαγιάς. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε σταδιακά αλεύρι από αυτό που έχουμε ήδη προετοιμάσει για όλη τη συνταγή. Ανακατεύουμε να γίνει ένας λείος χυλός.Σκεπάζουμε καλά το μπολ με μεμβράνη ώστε να εγκλωβιστεί η υγρασία και από πάνω με μια πετσέτα ή μικρή κουβερτούλα και να διατηρηθεί η θερμοκρασία.

Το αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο

Είναι έτοιμο όταν στην επιφάνεια δούμε μικρές φυσαλίδες. Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε μπολ διπλάσιου μεγέθους από τον όγκο που θα έχει το προζύμι στην αρχή. Μπορείτε να βάλετε το προζύμι σκεπασμένο μόνο με μεμβράνη σε προθερμασμένο φούρνο στους 35 βαθμούς Κελσίου για να το βοηθήσετε να φουσκώσει λίγο πιο γρήγορα.

Δείτε επίσης: Βότανα που χρειάζονται μόνο νερό για να αναπτυχθούν, έχουν πολύτιμες ιδιότητες, και μπορείς εύκολα να τα έχεις στο μπαλκόνι σου


Βήμα 3ο: Ελέγχετε το προζύμι. Όταν δείτε ότι έχει φουσκώσει και έχει αρχίσει να κάνει φουσκάλες προετοιμάστε το μίγμα που θα προσθέσετε στο ζύμωμα. Ρίξτε τα αβγά σε ένα μπολ και αναδέψτε με τον αβγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε τη ζάχαρη και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε τα αρώματα, μαχλέπι, κακουλέ, μαστίχα, βανίλια, το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα. Ανακατέψτε καλά.
Ελέγξτε αν είναι έτοιμο το προζύμι. Αν έχει γίνει τότε κάντε το τελευταίο στάδιο αυτού του βήματος. Ζεσταίνουμε το γάλα και το προσθέτουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε καλά.
Στη λεκάνη με το αλεύρι ρίχνουμε μια πρέζα αλάτι και ανακατεύουμε να πάει παντού. Κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο, ρίχνουμε το προζύμι και το μείγμα. Ανακατεύουμε με το χέρι μας να αναμειχθούν. Σιγά σιγά παίρνουμε και αλεύρι. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά όλα τα υλικά.

Δείτε επίσης: Οι κορυφαίες τροφές που φρενάρουν την γήρανση. Άλλαξε την όψη σου, αλλάζοντας την διατροφή σου

Ζεσταίνουμε το βιτάμ. Προσοχή μην είναι καυτό, να είναι χλιαρό (ανεκτή θερμοκρασία στη δοκιμή με το χέρι μας). Το ρίχνουμε γύρω γύρω από το ζυμάρι, στο αυλάκι που σχηματίζεται μεταξύ ζυμαριού και λεκάνης. Με τα δάχτυλά μας διπλώνουμε το ζυμάρι από έξω προς το κέντρο. Καθώς διπλώνουμε το ζυμάρι παίρνουμε και μικρές ποσότητες από το βιταμ.

Με επαναλαμβανόμενες κινήσεις περιμετρικά από έξω προς τα μέσα το ζυμάρι θα απορροφήσει όλο το βιτάμ. Η ζύμη θα γίνει μαστιχωτή και θα κολλάει στα χέρια μας. Αυτό θέλουμε.

Βήμα 4ο: Σφραγίζουμε καλά τη λεκάνη με μεμβράνη, τυλίγουμε με μια πετσέτα και σκεπάζουμε με κουβέρτα. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Πρέπει να διπλασιαστεί σε όγκο. Μπορούμε να βάλουμε τη λεκάνη σε προθερμασμένο φούρνο στους 35 βαθμούς Κελσίου πάντα σκεπασμένη με μεμβράνη και πετσέτα. Ο χώρος που δουλεύουμε πρέπει να είναι αρκετά ζεστός για να φουσκώσει η ζύμη. Υπολογίστε ότι θα χρειαστούν από μιάμιση έως τρεις ώρες (ίσως και περισσότερο) για το φούσκωμα της ζύμης.

Βήμα 5ο: Εφόσον η ζύμη έχει φουσκώσει πλάθουμε τα τσουρέκια σε σχήματα και σχέδια της αρεσκείας μας. Μπορούμε ακόμη και να τα γεμίσουμε με μερέντα. Στον πάγκο της κουζίνας μας ή στο τραπέζι, πλάθουμε κορδόνια. Στρίβουμε το καθένα ξεχωριστά (για να έχει το τσουρέκι ωραίες ίνες) και τα πλέκουμε πλεξούδες. Αν η ζύμη κολλάει προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι στην επιφάνεια εργασίας. Η καλή ζύμη δεν κολλάει.

Δείτε επίσης: Τα πολλαπλά οφέλη της κανέλας Κεϋλάνης. Η θεραπευτική δύναμη, και τα εξαιρετικά οφέλη για την υγεία

Βήμα 6ο: Αφήνουμε τα τσουρέκια να ξεκουραστούν και να διπλασιαστούν σε όγκο. Ο χρόνος που χρειάζονται εξαρτάται από τη θερμοκρασία του δωματίου. Σε ζεστό περιβάλλον πάνω από 20 βαθμούς Κελσίου ο χρόνος είναι περίπου 20 λεπτά και πλέον για το καθένα από τη στιγμή που θα το πλάσετε.
Όταν φουσκώσουν (θα δούμε ότι το ζυμάρι γυαλίζει, γίνεται πιο λείο) τα αλείφουμε με διάλυμα από ένα ολόκληρο αβγό αραιωμένο με 2 κουταλιές της σούπας γάλα ή χτυπάμε έναν κρόκο με δύο κουταλιές της σούπας νερό.

Δεν πιέζουμε το πινέλο πάνω στα τσουρέκια. Απαλά περάσματα για να μην ξεφουσκώσουν. Πασπαλίζουμε αν θέλουμε με ζάχαρη κρυσταλλική ή σουσάμι ή παπαρουνόσπορο ή με χοντροκομμένα φιλέ αμυγδάλου. Τα τσουρέκια μας είναι πια έτοιμα για το φούρνο!

Βήμα 7ο: Ψήνουμε τα τσουρέκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 – 200 βαθμούς Κελσίου ανάλογα με το πόσο δυνατός είναι ο φούρνος, στον αέρα.

Υπολογίστε ότι τα μικρά ατομικά τσουρέκια ψήνονται περίπου σε 15΄, τα μεσαία σε 25΄και τα μεγάλα σε 35΄με 40΄.

Πριν τα βγάλουνε από το φούρνο και αφού έχουν πάρει ωραίο χρυσοκόκκινο χρώμα βυθίζουμε ένα καλαμάκι για σουβλάκια. Εάν κολλάει ζύμη πάνω του δεν έχουν ψηθεί. Συνεχίζουμε το ψήσιμο και τοποθετούμε αλουμινόχαρτο από πάνω για να μην πάρουν άλλο χρώμα εφόσον δεν το επιθυμούμε.

Αφού κρυώσουν καλά, τυλίξτε τα τσουρέκια που δεν είναι για άμεση κατανάλωση με μεμβράνη (κάντε το καλύτερα την επόμενη ημέρα). Έτσι θα διατηρήσουν την υγρασία τους και το άρωμά τους περισσότερες μέρες.

Αν φτιάξετε μεγάλες ποσότητες ή πολλά μικρά, ατομικά μπορείτε να τα συντηρήσετε και στην κατάψυξη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ξεπαγώνουν αμέσως και έχετε κάθε μέρα το τσουρεκάκι σας έτοιμο και λαχταριστό να σας περιμένει σαν να είναι φρέσκο με όλα του τα αρώματα!

Καλή σας απόλαυση!

 

Μαρία Κωνσταντινίδου

Δείτε επίσης:  Άλλαξε την ροή της ζωής σου: Ξεφορτώσου άμεσα πράγματα που δεν χρειάζεσαι!

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook , έλα στην ομάδα μας Woman_m και ακολούθησε μας στο Instagram γιατί το megeia σε πάει παντού!

Exit mobile version