Τσάπουρνα: Η ελληνική υπερτροφή με τις εξαιρετικές ιδιότητες

Ο καρπός της Τσαπουρνιάς μοιάζει με δαμάσκηνο στο χρώμα, και σε πολλά μέρη της Ελλάδας την λένε και αγριοδαμασκηνιά.

Υπάρχει στην Ευρώπη, τη Δυτική Ασία, τη Βορειοδυτική Αφρική, τη Βόρεια Αμερική και τη Νέα Ζηλανδία.
Στην Ελλάδα είναι μεγάλος ακανθώδης θάμνος που φτάνει μέχρι και 4 μέτρα σε ύψος.

Η τσαπουρνιά με τους καρπούς της, έχει πολύ υψηλή διατροφική και θεραπευτική αξία. Θεωρείται η ελληνική υπερτροφή!

Τα τσάπουρνα περιέχουν ανθοκυανίνη, και είναι πλούσια σε βιταμίνη C

PURPLE FRUITS

Eπιπλεόν, περιέχουν βιταμίνη C, κουμαρίνες, γλυκοσίδες, φλαβονοειδή, αιθέρια έλαια, ταννίνες, φυτικά οξέα, χρωστικές, πηκτίνες, γόμες, ρητίνες, και λίγα σάκχαρα.

Έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βοηθούν πολύ στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και στην προστασία από τον καρκίνο.

Δείτε επίσης: Γανόδερμα: το ανώτερο από όλα τα βότανα για το ανοσοποιητικό, την αρθρίτιδα, την υπέρταση, τις αλλεργίες, το σάκχαρο κτλ

Ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση, είναι αποτοξινωτικά, και έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Βελτιώνουν την καρδιακή λειτουργία και ρυθμίζουν τον μεταβολισμό.

Τα τσάπουρνα είναι διουρητικά, καθαρτικά και συστήνονται σε νεφρικά προβλήματα π.χ πέτρα στα νεφρά και στην χοληδόχο κύστη.

Βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του ουροποιητικού, και χρησιμοποιούνται για κυστίτιδα και την γαστρεντερίτιδα.

Επιπλέον, βοηθούν στο φούσκωμα, την διάρροια, τους κολικούς, και την δυσπεψία.

Ως αφέψημα – άνθη & νεαρά φύλλα- καταπολεμά τα συμπτώματα της γρίπης, τις πνευμονικές παθήσεις, τον πυρετό, τον βήχα, την καταρροή, αλλεργική ρινίτιδα, την φαρυγγίτιδα, την αμυγδαλίτιδα και λαρυγγίτιδα. Βοηθά πολύ στα κρυολογήματα.

Το αφέψημα χρησιμοποιείται επίσης για γιαγαργάρες για την ουλίτιδα.

Επίσης, το αφέψημα του φλοιού, βοηθά στους πόνους του στομάχου και των εντέρων.

Δείτε επίσης: Φτιάξε σπιτικούς ηλεκτρολύτες για να έχεις δύναμη & ενέργεια. Εύκολη συνταγή

Τα τσάπουρνα είναι τα τονωτικά του οργανισμού.

Επιπλεόν, ανακουφίζουν από πονοκεφάλους και νευραλγίες.

Πως καταναλώνονται:

Τα φύλλα και τα άνθη παρασκευάζονται ως έγχυμα. Χρησιμοποιείστε μία κοφτή κουταλιά αποξηραμένου βοτάνου για ένα φλιτζάνι νερό. Καταναλώστε το πρωί και βράδυ. Ως αφέψημα παρασκευάζεται και ο φλοιός του φρούτου. Ο καρπός τρώγεται ξερός.

Από τα τσάπουρνα, εκτός από το να καταναλώσετε τα φρούτα και να πιείτε το αφέψημα τους, μπορείτε να φτιάξετε και μια πολύ θρεπτική μαρμελάδα.

 

*Τα βότανα δεν αντικαθιστούν την φαρμακευτική αγωγή σας. Σε κάθε περίπτωση, να τα χρησιμοποιείτε πάντα με την σύμφωνη γνώμη του ιατρού σας.

 

Κάτια Μονογιού

Δείτε επίσης: Ακόμα κι όταν όλα σου πάνε στραβά…. Θυμήσου αυτά τα 5 πράγματα και χαμογέλα!

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook , έλα στην ομάδα μας Woman_m και ακολούθησε μας στο Instagram γιατί το megeia σε πάει παντού!

Exit mobile version