Ο κορονοϊός μπορεί να “γεράσει” τον εγκέφαλο κατά 10 χρόνια σύμφωνα με έρευνα
Έκπτωση στις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου ενδέχεται να προκαλεί, ο κορωνοϊός, σύμφωνα με νέα μελέτη που επικαλούνται οι «The Times».
Συγκεκριμένα, ασθενείς που ανέρρωσαν, ενδέχεται να παρουσιάσουν έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών ισοδύναμη, «στις χειρότερες περιπτώσεις» με γήρανση του εγκεφάλου κατά δέκα χρόνια.
Το μέγεθος αυτό αντιστοιχεί σε μείωση 8,5 μονάδων του IQ. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κατάσταση που περιγράφεται ως «ομίχλη εγκεφάλου» και αναφέρθηκε από πολλούς πάσχοντες εβδομάδες ή και μήνες μετά την ανάρρωσή τους από την ασθένεια, ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη σοβαρότερων επιπτώσεων.
Στην έρευνα συμμετείχαν 84.285 άτομα, επιβεβαιωμένα ή ύποπτα περιστατικά κορωνοϊού, και βρέθηκε ότι οι εγκεφαλικές βλάβες διαφέρουν ανάλογα με την σοβαρότητα της ασθένειας. Απαιτείται περαιτέρω μελέτη για να διαπιστωθεί η διάρκεια των επιπτώσεων.
Ασθενείς που νόσησαν βαρύτερα και νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ή χρειάστηκαν αναπνευστήρα, υπέστησαν έκπτωση γνωστικών λειτουργιών που ισούται με μείωση 8,5 μονάδων του IQ ή γήρανση του εγκεφάλου κατά δέκα χρόνια.
Ο Adam Hampshire, από τη σχολή ιατρικής του Imperial College στο Λονδίνο, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, ανέφερε πως τα «σοκαριστικά» αποτελέσματα της έρευνας δεν αφορούν μόνο τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν.
Δείτε επίσης: Η ερμηνεία των ονείρων στην ψυχολογία. Ποια είναι η σχέση τους με το ασυνείδητο, τις επιθυμίες μας, και την πραγματικότητα.
Ακόμη και σε όσους δεν έπασχαν από αναπνευστικές δυσκολίες αλλά βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό παρατηρήθηκε πτώση των γνωστικών τους λειτουργιών κατά την ανάρρωση, σύμφωνα με την μελέτη. Σε εκείνους που ανέρρωσαν στο σπίτι παρατηρήθηκε μέση μείωση ίση με γήρανση πέντε ετών ή πτώση IQ κατά τέσσερις μονάδες.
Παράλληλα υποστήριξε πως τα άτομα παρατηρούν αρκετά μεγάλη διαφορά στην καθημερινότητά τους ενώ όσοι δήλωσαν «ομίχλη εγκεφάλου», ακόμα και μήνες μετά την ανάρρωση, είπαν «πως δεν μπορούν να συγκεντρωθούν στη δουλειά τους με τον ίδιο τρόπο που το έκαναν στο παρελθόν». Η ομάδα, με ερευνητές από το Imperial College, το Κέιμπριτζ, και το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, ανέφερε πως οι ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη, είχαν «φτωχά αποτελέσματα» σε τεστ για τη λογική και το νόημα των λέξεων, τον προσανατολισμό στον χώρο, τη διατήρηση προσοχής και την επεξεργασία συναισθήματος σε σχέση με όσους δεν ασθένησαν. Σύμφωνα τη δημοσίευση, τα αποτελέσματα της μελέτης πρέπει να λειτουργήσουν ως ένα «καμπανάκι» για περαιτέρω έρευνα πάνω στο πώς ο κορωνοϊός επιδρά στον εγκέφαλο.
Η μελέτη αναφέρει πως τα άτομα που ανέρρωσαν, από επιβεβαιωμένο ή ύποπτο κρούσμα, είχαν χειρότερα αποτελέσματα στα γνωστικά τεστ σε πολλαπλούς τομείς «σε σχέση με ό,τι θα περίμενε κανείς βάσει της ηλικίας τους και του δημογραφικού τους προφίλ».
«Το έλλειμα κλιμακώνεται ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και εμφανίζεται και μεταξύ εκείνων που δεν νοσηλεύτηκαν». Στη μελέτη οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να πραγματοποιήσουν εννέα τεστ για τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου και τα αποτελέσματα αναλύθηκαν από ομάδα ειδικών.
Οι συμμετέχοντες δεν γνώριζαν πως η μελέτη ερευνούσε τις επιπτώσεις του κορωνοϊού παρά μόνο μετά την ολοκλήρωση των τεστ. Από τους 84.285 συμμετέχοντες 60 νοσηλεύτηκαν με αναπνευστήρα και 147 νοσηλεύτηκαν χωρίς. Σε 176 χορηγήθηκε ιατρική βοήθεια στο σπίτι για αναπνευστικές δυσκολίες, ενώ 3.466 είχαν αναπνευστικές δυσκολίες αλλά δεν είχαν ιατρική βοήθεια. Τέλος 9.201 ανέφεραν ότι ήταν ασυμπτωματικοί.
Οι συγγραφείς της μελέτης ανέφεραν πως ο χρόνος σε ΜΕΘ ή σε αναπνευστήρα για οποιαδήποτε ασθένεια επιδρά στη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου.
Πηγή
Δείτε επίσης: Το απαραίτητο λαχανικό αν θέλεις να ενεργοποιήσεις τον μεταβολισμό σου και να έχεις καλή υγεία. Συνταγή για φανταστική παντζαροσαλάτα.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook , έλα στην ομάδα μας Woman_m και ακολούθησε μας στο Instagram γιατί το megeia σε πάει παντού!