Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024

Μυρωδάτη κολοκυθόπιτα με φέτα και χωριάτικο, τραγανό φύλλο

Μια υπέροχη, εύκολη πίτα με το πιο νόστιμο λαχανικό του καλοκαιριού, τα κολοκύθια.

Πίτα που μπορείς να πάρεις μαζί σου στην παραλία, να την καταναλώσεις σαν συνοδευτικό σε οποιδήποτε φαγητό, αλλά φυσικά και σαν κυρίως πιάτο..

Τα κολοκύθια έχουν μεγάλη θρεπτική αξία, και είναι εξαιρετικά χαμηλά σε θερμίδες. Περιέχουν αντιοξειδωτικά συστατικά, χαλκό, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, καθώς και βιταμίνες C, Α, Κ, φυλλικό οξύ, και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Είναι μια εξαιρετική τροφή που βρίσκουμε σε αφθονία το καλοκαίρι, και την αγαπούν μικροί και μεγάλοι.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

1 ½ κιλό κολοκυθάκια

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

½ ματσάκι άνηθο

500 γραμμάρια φέτα τρίμμα

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 φλιτζάνι γλυκό τραχανπά ξινό

3 αβγά

Αλάτι, πιπέρι

1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο για πίττες

Δείτε επίσης: Ο φρέσκος χυμός καρότου και τα ευεργετικά του οφέλη για την υγεία μας

ZUCCHINI

Πως θα την φτιάξετε:

Τρίψτε στο χοντρό μέτος του τρίφτη τα κολοκυθάκια, τοποθετήσε τα σε ένα σουρωτήρι, αλατίστε, και αφήστε τα να βγάλουν τα υγρά τους. Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα πλασοτέ, ρίξτε ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια και το ξερό κρεμμύδι για 5 λεπτά μέχρι να μαραθούν.

Στη συνέχεια, στραγγίξτε καλά τα κολοκυθάκια και τοποθετήστε τα μέσα, ανακατεύοντας για 3-4 λεπτά να σοταριστούν.

Αποσύρετε από την φωτιά, και προσθέστε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, την φέτα, τα αβγά χτυπημένα, τον τραχανά, αλάτι και πιπέρι, και ανακατέψτε καλά.

Στο ταψί που χρησιμοποιείτε για τις πίτες σας, λαδώστε καλά τον πάτο.

Τοποθετήστε ένα φύλο, ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο με την βοήθεια του πινέλου – χωρίς να το ακουμπάτε στο ταψί – και συνεχίστε για άλλα τρία φύλλα την ίδια διαδικασία.

Αφού έχετε στρώσει 4 φύλλα, προσθέστε την γέμιση, και στρώστε την καλά με ένα πηρούνι. Στη συνέχεια στρώστε τα υπόλοιπα φύλλα της συσκευασίας, ραντίζοντας ενδιάμεσα με λίγο ελαιόλαδο.

Δείτε επίσης: Τυρί και απώλεια βάρους: Ποια τυριά επιτρέπονται, σε ποια ποσότητα

Χαράξτε την πίτα σε κομμάτια – το μαχαίρι να μην φτάνει στον πάτο του ταψιού – ραντίστε με το χέρι σας με λίγο νερό, και ψήστε στις αντιστάσεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 1 ώρα.

Πρέπει η πίτα να έχει ροδίσει, και να έχει ψηθεί καλά από κάτω.

Καλή σας απόλαυση!

 

Μαρία Κωνσταντινίδου

Δείτε επίσης: Ιθάκη: Το καταπράσινο νησί του Οδυσσέα, διαμάντι του Ιονίου

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook , έλα στην ομάδα μας Woman_m και ακολούθησε μας στο Instagram γιατί το megeia σε πάει παντού!

Exit mobile version