Η μοναξιά επιταχύνει την γήρανση περισσότερο από το κάπνισμα

Η κατάθλιψη και γενικότερα η κακή ψυχική υγεία επιταχύνουν τη βιολογική γήρανση περισσότερο από το κάπνισμα.

Περίπου 1,65 χρόνια στην πραγματική ηλικία προσθέτει η κακή ψυχολογική κατάσταση, με βάση τα δεδομένα 4.846 εθελοντών που συμμετείχαν, το 2015, σε κινεζική μελέτη για την υγεία και τη συνταξιοδότηση.

Η δυστυχία, η κατάθλιψη και η μοναξιά επιταχύνουν τη γήρανση περισσότερο από το κάπνισμα και κάποιες ασθένειες. Αυτό είναι το συμπέρασμα πρόσφατης διεθνούς μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Aging – US.

Παρότι η χρονολογική ηλικία μας καθορίζεται από την ημερομηνία γέννησης, η βιολογική ηλικία, που αφορά τη γήρανση των βιολογικών μας λειτουργιών, επηρεάζεται από τα γονίδια, τον τρόπο ζωής και άλλους παράγοντες. Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η βιολογική ηλικία, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος ασθενειών και θανάτου. Αυτή τη φορά, οι επιστήμονες κατασκεύασαν ένα ψηφιακό μοντέλο, που αποκάλυψε την τεράστια σημασία που διαδραματίζει στη γήρανση η ψυχική υγεία.

Δείτε επίσης: Τα πολύτιμα Ω-3 λιπαρά οξέα: Μειώνουν την ΔΕΠΥ στα παιδιά, είναι απαραίτητα για καλή υγεία

Ο Φίοντορ Γκόλκιν, ερευνητής της νεοφυούς επιχείρησης του Χονγκ Κονγκ Deep Longevity, η οποία συνυπογράφει τη μελέτη, τονίζει ότι το βασικό μήνυμα της έρευνας είναι πως ψυχή και σώμα είναι αλληλένδετα. Οι επιστήμονες της Deep Longevity, του Πανεπιστημίου Στάνφορντ και του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ κατασκεύασαν ένα «ρολόι της γήρανσης» με βάση δεδομένα 4.846 εθελοντών που συμμετείχαν το 2015 σε κινεζική μελέτη για την υγεία και τη συνταξιοδότηση. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονταν 16 αιματολογικοί βιοδείκτες, όπως τα επίπεδα χοληστερόλης και γλυκόζης, η υπέρταση, μετρήσεις της αναπνευστικής λειτουργίας, το φύλο και ο δείκτης μάζας σώματος των συμμετεχόντων.

Οι επιστήμονες συνέκριναν την ηλικία που προέβλεπε το πρότυπο με την πραγματική, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι υπήρχε μεταξύ τους μια διαφορά περίπου 5,7 ετών. Οταν επανέλαβαν τον υπολογισμό σε 2.617 ενήλικους Κινέζους που έπασχαν από ηπατοπάθεια, αναπνευστικά προβλήματα ή είχαν υποστεί εγκεφαλικό, το πρότυπο υπολόγισε ότι ήταν πιο ηλικιωμένοι από την πραγματική τους ηλικία, χωρίς, ωστόσο, αυτές οι παθολογίες να προσθέτουν περισσότερο από 18 μήνες στην πραγματική ηλικία.

Υπήρχαν όμως και άλλοι παράγοντες που επηρέαζαν τη βιολογική ηλικία. Οπως τονίζει ο Γκόλκιν, «αποδείξαμε ότι ψυχολογικοί παράγοντες, όπως η κατάθλιψη και η μοναξιά, προσθέτουν περίπου 1,65 χρόνια στην πραγματική μας ηλικία. Η διατήρησή μας σε καλή ψυχική υγεία είναι ένας από τους λίγους τρόπους που διαθέτουμε για την επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης».

Δείτε επίσης: Μένεις σε μια δουλειά που δεν σου αρέσει? Οι ασκήσεις που θα σε ξεκολλήσουν

Το κάπνισμα, για παράδειγμα, προσέθετε περίπου 15 μήνες στην πραγματική ηλικία, ενώ ο γάμος μείωνε τη βιολογική ηλικία κατά επτά μήνες. Οσοι ζούσαν στην ύπαιθρο ήταν βιολογικώς πέντε μήνες πιο ηλικιωμένοι συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους που έμεναν σε αστικά κέντρα.

Ο Βρετανός καθηγητής Ψυχολογίας και Επιδημιολογίας Αντριου Στέπτοου τονίζει:

Αν και τα συμπεράσματα της μελέτης είναι ενδιαφέροντα και παρόμοια με εκείνα της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, ο ίδιος αμφισβητεί κατά πόσον η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά συνιστούν μεγαλύτερο κίνδυνο από το κάπνισμα. «Είναι πολύ σημαντικό οι ενδιαφέρουσες προβλέψεις να επαληθεύονται και με στοιχεία που θα συγκεντρωθούν αρκετά χρόνια αργότερα», επισημαίνει ο καθηγητής.

Πηγή kathimerini

Δείτε επίσης: Μελαγχόλησες που ήρθε το Φθινόπωρο? Παρ’ το αλλιώς και δες τις νέες ευκαιρίες

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook , έλα στην ομάδα μας Woman_m και ακολούθησε μας στο Instagram γιατί το megeia σε πάει παντού!

Exit mobile version