Φέρε το καλοκαίρι στο πιάτο σου: Μελιτζάνες παπουτσάκια με σως γιαουρτιού

Είναι το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό, και τώρα που οι μελιτζάνες είναι στην εποχή τους, είναι ευκαιρία να το απολαύσουμε.

Οι μελιτζάνες περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικές φαινόλες και ανθοκυανίνες. Υπάρχουν λοιπόν πολλοί λόγοι για να τις έχουμε στο τραπέζι μας.

Θα δούμε μια συνταγή για μελιτζάνες παπουτσάκια. Όχι την κλασική, αλλά με σος γιαούρτι, για μια πιο ελαφριά αλλά εξίσου νόστιμη εκδοχή.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

4 φλάσκες μελιτζάνες

400 γρ. Μοσχαρίσιο κιμά

1 μεγάλο κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

3- 4 ώριμες ντομάτες τριμμένες

1 κουτ. Σούπας πελτέ ντομάτας

1 ξύλο κανέλας

2-3 κόκκους μπαχάρι

2 φύλλα δάφνης

½ ματσάκι μαϊντανό

1,5 φλυτζάνι ελαιόλαδο

½ ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί

Αλάτι

Πιπερι

1 κουτ. Γλυκού ζάχαρη

EGGPLANTS IN A PLATE

Δείτε επίσης: Τυρί και απώλεια βάρους: Ποια τυριά επιτρέπονται, σε ποια ποσότητα

Για την σως γιαουρτιού

400 γρ. στραγγιστό γιαούρτι 10% λιπαρά

150 γρ. Γραβιέρα ή κεφαλοτύρι

2 αβγά

½ κουτ. Σούπας μοσχοκάρυδο

Αλάτι

Πιπέρι

Πως θα τις φτιάξετε:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ο C. Κόψτε τις μελιτζάνες κατά μήκος στη μέση, χαρακώστε την σάρκα τους με ένα μαχαίρι, και τοποθετήστε τις σε ένα ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί.

Προσθέστε λίγο αλάτι και πιπέρι, και αλείψτε τις με λίγο λάδι. Ψήστε στο φούρνο για 45 λεπτά περίπου, μέχρι η σάρκα τους να έχει ψηθεί καλά. Στη συνέχεια, αφήστε τις να κρυώσουν.

Σε μια κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι, προσθέστε το υπόλοιπο λάδι και σωτάρετε το κρεμμύδι, και το σκόρδο. Ρίξτε τον κιμά και σωτάρετε για άλλα 10 περίπου λεπτά, μέχρι να σοταριστεί από όλες τις πλευρές. Σβήστε με το κρασί, και αφήστε 2-3 λεπτά ακόμα μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Στη συνέχεια, ρίξτε τον πελτέ,τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι, κανέλα και την ζάχαρη. Σκεπάστε και αφήστε να μαγειρευτούν σε χαμηλή φωτιά για 30-40 λεπτά. Όταν έχει δέσει η σάλτσα, προσθέστε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατέψτε, και αφήστε στην άκρη. Αφαιρέστε τους κόκους του μπαχαριού, τα φύλλα δάφνης και την κανέλα.

Δείτε επίσης: Υπερτροφές, κατάλληλες για όσους πάσχουν από την νόσο του Crohn

Για την σως γιαουρτιού:

Τοποθετήστε το γιαούρτι σε βαθύ σκεύος, τα αβγά χτυπημένα, μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι, και την μισή ποσότητα από το κεφαλοτύρι και ανακατέψτε καλά.

Λιώστε την σάρκα από τις μελιτζάνες με ένα πιρούνι, και γεμίστε με κιμά. Στη συνέχεια, προσθέστε μια γεμάτη κουταλιά σως γιαουρτιού, τόσο ώστε να τις καλύψετε από πάνω. Προσθέστε στο τέλος την υπόλοιπη γραβιέρα, και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για περίπου 20-30 λεπτά, μέχρι να ψηθεί η σος και να πάρει χρώμα.

*Tip:

Συνδυάστε το φαγητό με ζυμωτό ψωμί, κι ένα ποτήρι παγωμένο λευκό κρασί, είναι απίθανο

Καλή σας απόλαυση!

 

Μαρία Κωνσταντινίδου

Δείτε επίσης: Τι είναι αυτό που θα σε οδηγήσει στην ευτυχία? Tips για ευτυχισμένη ζωή

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook , έλα στην ομάδα μας Woman_m και ακολούθησε μας στο Instagram γιατί το megeia σε πάει παντού!

Exit mobile version