Το πράσο είναι ένα υπέροχο λαχανικό, που καλλιεργείται ευρέως στο ελληνικό έδαφος. Είναι γνωστό από τους Αιγύπτιους, όπου αποτελούσε βασικό στοιχείο της διατροφής τους.
Ένα ολόκληρο πράσο περιέχει μόλις 54 θερμίδες , ενώ είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών.
Η κατανάλωση του έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας, και πρέπει να το εντάξουμε στη διατροφή μας.
– Περιέχει βιταμίνη Κ
Σχετίζεται με την οστεοκαλσίνη, μια πρωτεΐνη που μας είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών μας.
– Είναι πλούσιο σε κάλιο
Το κάλιο προκαλεί διούρηση, κι έτσι ρυθμίζεται η αρτηριακή πίεση. Το πράσο και ο χυμός του συνιστάται ιδιαίτερα στους υπερτασικούς. Επίσης, θεραπεύει το πρήξιμο των άνω και κάτω άκρων.

– Καταπολεμά μολύνσεις και φλεγμονές
Βοηθάει ιδιαίτερα στην αρθρίτιδα, αλλά και στις φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος.
– Περιέχει καμφερόλη
Ένα φυσικό φλαβονοειδές, που προστατεύει το καρδιακό μας σύστημα. Έχει αποδειχτεί ότι η καμφερόλη καταπολεμά και τον καρκίνο των ωοθηκών στις γυναίκες.
– Δρα κατά ορισμένων τύπων καρκίνου
Αποδεδειγμένα η κερκετίνη που περιέχει το πράσο, δρα κατά διαφόρων τύπων καρκίνου, κυρίως του εντέρου και του προστάτη.

– Μειώνει την χοληστερίνη
Επίσης, έχει αντιβακτηριδιακή, αντιμυκιατική και αντιική δράση.
– Ενισχύει τη μνήμη
Περιέχει μαγνήσιο, φώσφορο, και φολικό οξύ. Στοιχεία που συντελούν την σωστή συγκέντρωση, ενισχύουν την μνήμη, και βοηθούν τον εγκέφαλο μας να επεξεργάζεται πληροφορίες. Είναι πλούσια πηγή φολικού οξέως, και συνιστάται ιδιαίτερα στις έγκυες γυναίκες να καταναλώνουν πράσα.
– Καταπολεμά την αναιμία
Αυτό συμβαίνει γιατί περιέχει σίδηρο.

– Βοηθά στην καλύτερη λειτουργία των ματιών και της όρασης
Κι αυτό γιατί είναι καλή πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, ενώσεων που βοηθούν την όραση, αλλά προστατεύει και από τον καταρράκτη.
– Έχει αφροδισιακές ιδιότητες
Αυτό συμβαίνει όταν συνδυαστεί με το σέλινο.
Για να ενισχύσετε την δράση του πράσου, αφού το κόψετε, αφήστε το να ξεκουραστεί για 5 λεπτά πριν το μαγειρέψετε.
Απολαύστε το πράσο σε διάφορες μορφές στο διαιτολόγιο σας
Είτε κομμένο στη σαλάτα σας – αν δεν αντέχετε την έντονη οσμή και γεύση του – δοκιμάστε το κομμένο και ψημένο μέσα στην ομελέτα σας.
Επίσης, σε υπέροχες μοσχοβολιστές παραδοσιακές πίττες, αλλά είτε και συνδυασμένο με κάποια άλλη τροφή, π.χ πρασόρυζο.
Δήμητρα Αγγέλου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook , έλα στην ομάδα μας Woman_m και ακολούθησε μας στο Instagram γιατί το megeia σε πάει παντού!